اغلب صاحبان کسب و کارهای مختلف از بازدهی بالای تبلیغات در بستر اینترنت و به کمک سئو باخبرند، به همین خاطر هست که برای جذب مخاطبان بیشتر، به سمت راه اندازی سایت میروند و میخواهند با این روش ترافیک بیشتر برای سایتشان بگیرند و در نهایت به فروش بیشتری برسند؛ اما این افراد چطور باید متوجه بشوند که آیا مسیری که میروند درست است یا نه! یکی از فاکتورهایی که تعیین میکند هر یک از صفحات سایت تا چه اندازه مورد پسند کاربر بوده، میزان CTR آن صفحه است و افزایش CTR نشان دهنده قرار داشتن در مسیر درست افزایش ترافیک برای یک سایت است.
خیلی از این افراد که در حال فعالیت در بستر سایت هستند، میخواهند بدانند که چطور باید عمل کنند تا نتیجه فعالیت‌هایشان افزایش CTR باشد! عده‌ای افزایش CTR را عامل موفقیت و جزو استراتژی‌های سئو میدانند، به همین دلیل تصمیم گرفتیم که در این مقاله از سایت سئو رمز جزئیات تکمیلی در مورد CTR را برای شما عزیزان ارائه دهیم.

نرخ کلیک CTR یعنی چه ؟

در تعریف نرخ کلیک باید بگوییم که CTR در عبارت لغوی مخفف Click Through Rate است و معنای لغوی این عبارت نرخ کلیک میباشد، که به صورت عددی بیان میشود. هر وقت کاربر بر روی یک لینک کلیک میکند، نرخ کلیک هم تغییر میکند. برای درک بهتر این موضوع فرض کنید که هزار نفر در صفحه جستجو گوگل از یک نتیجه از سایت شما دیدن کرده‌اند اما فقط صد نفر بر روی آن کلیک میکنند.یعنی 10% از افراد روی نتیجه سایت شما در گوگل کلیک کرده‌اند.پس نرخ کلیک در این مثال 10% میشود.
وقتی نرخ کلیک یک صفحه را بررسی میکنیم، این معیار عددی میتواند کم یا زیاد باشد. اگر کم باشد، باید به دنبال راهی برای بهبود اون باشیم تا بتوانیم ترافیک سایت را بالا ببریم و اینگونه محصول و یا خدمات خود را به کاربران معرفی کنیم.
نرخ کلیک به عنوان یک معیاری هست که شما به کمک آن میتوانید نسبت تعداد کاربرانی که لینک شما را مشاهده کرده‌اند و کاربرانی که بر روی این لینک کلیک کرده‌اند را محاسبه کنید. در واقع با این نسبت شما متوجه میشوید که جستجوگران چقدر آگهی شما را با جستجویی که داشته‌اند مرتبط دانستند و وارد لینک شده‌اند تا از جزئیات بیشتری مطلع بشوند. به عبارت بهتر افزایش CTR نشان میدهد که کاربران به محتواهای شما علاقه دارند و شما کاملاً در جهت نیاز کاربر کار کرده‌اید و این همان هدفیست که شما از اول به دنبالش بودید.

ایمپرشن (impression) چیست؟

هر بار که صفحه‌ای از سایت شما در نتایج جستجو گوگل نمایش داده میشود، یک impression برای همان صفحه از سایت شما در نظر گرفته میشود.
برای درک بهتر این موضوع فرض کنید که یک عبارتی را در گوگل سرچ کردید، در صفحه اول از نتایج جستجو گوگل 10 نتیجه برای شما نمایش داده میشود که نمایش اون‌ها برای کاربر، باعث میشود برای تمامی صفحات یک impression محاسبه شود. فرض کنید بخواهید از صفحات نمایش داده شده در صفحه دوم نتایج گوگل هم دیدن کنید، با وارد شدن به صفحه دوم برای ده صفحه‌ایی که در این نتایج هم نمایش داده میشود هم یک impression محاسبه میشود.
در کنار اطلاع از مفهوم افزایش CTR، دقت کنید که اگر لینک صفحه مرتبط با سایت شما در نتایج صفحه‌ای از گوگل باشد که کاربر آن را نبیند، برای صفحه شما impression به شمار نمیرود. مثلاً اگر صفحه شما در صفحه سوم نتایج گوگل هست، اگر کاربر فقط از دو صفحه اول نتایح جستجو گوگل دیدن کنه و وارد صفحه سوم نشه، برای شما impression محسوب نمیشود. مقدار ایمپرشن در سرچ کنسول ثبت میشود و می‌توانید آمار مرتبط با آن را در این قسمت بررسی کنید.

تفاوت نرخ کلیک (CTR) با ایمپرشن impression

با تعریفی که از ایمپرشن آوردیم، حتماً متوجه شدید هر بار که گوگل لینک یک صفحه از سایت را به کاربر نشان میدهد، یک impression برای آن صفحه محسوب میشود؛ پس فرقی ندارد که لینک یک صفحه ابتدا و یا انتهای یک صفحه از نتایج جستجوی گوگل باشد، مهم این است که برای کاربر نمایش داده بشود.
حالا فرض کنید که کاربر بعد از دیدن یک صفحه، بر روی آن لینک کلیک کند؛ هر یک کلیک برای یک صفحه از یک سایت، یک CTR به شمار میرود و منجر به افزایش CTR میشود. در واقع شما به کمک ایمپرشن میتوانید متوجه بشوید که گوگل در نتایج جستجویی که کاربران انجام دادند، چند بار لینک صفحه شما را به کاربر نشان داده و به کمک CTR هم میتوانید متوجه بشوید که چند کاربر بر روی اون لینک کلیک کردند و وارد صفحه شدند.
در واقع هر چه ایمپرشن بالاتر باشد یعنی شما توانسته‌اید از کلید واژه‌های درستی استفاده کنید که گوگل بر اساس سرچ ، در تعداد دفعات زیادی آن را به کاربران نمایش داده و همینطور بالا بودن و افزایش CTR نیز به این معنای آن است که شما توانسته‌اید در جهت خواسته کاربر باشید و اینگونه ترافیک بالایی دریافت کنید.

چطور میتوانیم نرخ کلیک (CTR) صفحات خود را پیدا کنیم؟

پس از آشنا شدن با اهمیت افزایش CTRدر بحث سئو، برای بسیاری از افراد این سوال ایجاد میشود که چطور باید از نرخ کلیک اطلاع پیدا کنیم؟ برای بررسی CTR فقط کافیست که از ابزار گوگل به نام سرچ کنسول استفاده کنید.اگر از این ابزار رایگان تاکنون استفاده نکرده‌اید و یا به سایتتان متصل نیست، در صفحه آموزش سرچ کنسول به شرح کامل این ابزار و نحوه کار با آن پرداخته‌ایم.در واقع اینگونه باید گفت که سئو بدون دسترسی داشتن به سرچ کنسول امکان پذیر نیست و برای بهینه سازی و سئو سایتتان نیاز به Google Search Console دارید.
در سرچ کنسول اطلاعات دقیقی از وضعیت سایتتان در نتایج گوگل نمایش داده میشود و به وسیله آن میتوان از CTR هر یک از صفحات مطلع شد. برای بررسی نرخ کلیک، کافیست مراحل زیر را در ابزار سرچ کنسول خودتان طی کنید.

  • وارد سرچ کنسول شوید و سایتتان را انتخاب کنید.
  • در قسمت Performance در قسمت بالای چارت، عبارت Average CTR درج شده است که نشان دهنده میانگین نرخ کلیک کل صفحات سایت شماست.
  • از طریق بخش Date، می توانید که میانگین را محدود به یک بازه زمانی خاصی کنید. مثلا نرخ کلیک را در سه ماه یک فصل مشاهده کنید.
  • در صورتی که به دنبال نرخ کلیک یک صفحه خاص هستید، در همین بخش Performance و در پایین صفحه وارد بخش Pages بشوید و سپس صفحه مورد نظرتان را انتخاب کنید.حال نرخ کلیک منحصر به آن صفحه را مشاهده میکنید.
  • اگر به دنبال مشاهده CTR یک کلمه کلیدی خاص هستید و میخواهید نرخ کلیک شوندگی آن را بررسی کنید، میتوانید در پایین همین صفحه وارد بخش Query بشوید و کلید واژه مورد نظرتان را در آن پیدا کنید و بر اساس یک کلمه کلیدی بینید که چقدر ترافیک دریافت کرده‌اید.
  • هچنین راه دیگر برای دیدن وضعیت یک صفحه یا یک کلمه کلیدی این است که در قسمت بالای صفحه Performance بر روی گزینه New کلیک کنید و حال آمار را بر اساس یک کوئری یا یک صفحه فیلتر کنید تا آمار مرتبط با همان انتخاب نمایش داده شود.