سئو چیست؟ در این مقاله از سئو رمز، قصد داریم به‌طور کامل، به این سوال پاسخ دهیم. اگر شما صاحب یک کسب و کار هستید، متوجه خواهید شد که سئو چگونه کار می‌کند و چه چیزهایی برای بررسی سئوی سایت شما و کنترل کیفیت کار سئوکارانتان لازم است. و اگر یک علاقمند به شناخت و یا یادگیری سئو هستید با هرآنچه که لازم است، آشنا خواهید شد و مسیر آموزش سئو را درک خواهید کرد. در پایان این مقاله خواهید دانست که سئو چیست، چگونه کار می‌کند و چگونه خواهید توانست در آن به تبحر برسید.

سئو چیست؟

سئو (SEO) خلاصه شده عبارت Search Engine Optimization ، به معنای بهینه سازی سایت برای موتور جستجو است. سئو یعنی سایت خود را برای درک بهتر موتورهای جستجو (و به خصوص موتور جستجوی گوگل) بهینه سازی کنید تا در ارائه نتایج این موتورهای جستجو، دارای رتبه و وضعیت بهتری قرار بگیرید و به تعداد بیشتری از مخاطبین، نمایش داده شوید. سئو یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است و در واقع یک روش به صرفه و ماندگار بازاریابی محسوب می‌گردد. ضمن آن‌که در برندسازی شما نیز نقشی مهم ایفا می‌کند.

چرا سئو مهم است؟

در دنیای امروز، بسیاری از کسب و کارهای کوچک و بزرگ، وارد فضای دیجیتال مارکتینگ شده‌اند و دارای سایت و فروش اینترنتی و مواردی از این دست هستند. از طرف دیگر، بسیاری از خریداران و دریافت کنندگان خدمات نیز، پیش از آنکه بخواهند به یک فروشگاه فیزیکی و یا یک آموزشگاه فیزیکی و… سر بزنند، در فضای اینترنت و گوگل موضوع مورد نظر خود را جستجو می‌کنند. این مسئله باعث ایجاد رقابتی شدید بین بیزینس‌ها برای بالاتر به نمایش درآمدن سایتشان برای مخاطبین و خریداران شده است. سئو، همان وسیله‌ای است که در این رقابت، به کمک صاحبین کسب و کارها می‌آید و به آنان کمک می‌کند تا در رقابت با هم‌صنفان خود، در موتورهای جستجو و مخصوصا گوگل، جایگاهی بالاتر کسب کنند و به تبع آن، فروش کالا و یا خدمات بیشتری را تجربه کنند.
طبق آخرین آمار در سال 2021، روزانه بالغ بر 3.5 میلیارد سرچ در گوگل انجام می‌شود! آمار سرچ گوگل را در حیطه کاری خود، با آمار تردد بزرگ‌ترین بازارهای صنف خود نیز نخواهید توانست مقایسه کنید. به همین دلیل است که آینده، در اختیار سایت و فروش اینترنتی است؛ به همین دلیل است که سئو مهم است و به همین دلیل است که بیل گیتس می‌گوید:

“اگر بیزینس شما اینترنتی نشده است، به زودی از صحنه روزگار حذف خواهید شد!”

دسته بندی سئو

فعالیت‌هایی که لازم است برای سئوی سایت خود انجام دهید، به دو قسمت کلی تقسیم می‌شوند: سئوی داخلی و سئوی خارجی.

1. سئوی داخلی (On-Page SEO)
به مجموعه کارهایی که لازم است در درون سایت خود انجام دهید سئوی داخلی یا سئوی آن پیج می‌گویند. مثل: تولید محتوا و لینکسازی داخلی.

2. سئوی خارجی (Off-Page SEO)
به مجموعه کارهایی که لازم است خارج از سایت خود انجام دهید سئوی خارجی یا سئوی آف پیج می‌گویند. مثل: لینکسازی خارجی و برند منشن (نام بردن از برند بدون لینک دادن).

3. سئوی تکنیکال (Technical SEO)
سئوی تکنیکال نیز در واقع، از زیرشاخه‌های سئوی داخلی سایت محسوب می‌شود اما به دلیل اهمیت و تفاوت ماهیتی آن، گاهی آن را در دسته‌ای جداگانه نیز قرار می‌دهند. سئوی تکنیکال یعنی بهینه سازی سایت برای دسترسی هر چه بهتر موتورهای جستجو و کاربران، به محتوای مورد نظر خود. مثل: بهبود سرعت سایت، بهبود حالت واکنشگرای سایت در نمایش موبایل و ایجاد نقشه سایت جهت دسترسی ساده‌تر موتور جستجو.

انواع استراتژی سئو

سئو نیز همانند هر کار دیگری دارای روشهای اصولی و روشهای غیراصولی یا مبتنی بر تقلب است. در آموزش سئو، به این روشها اصطلاحات زیر را نام داده‌اند:

سئوی کلاه سیاه

استفاده از روشهایی جهت فریب گوگل و کسب جایگاه در زمان کمتر از حد معمول را سئوی کلاه سیاه می‌گویند. در واقع، سئوی کلاه سیاه استفاده از ضعف‌های برطرف نشده موتورهای جستجو است. گوگل روز به روز به دنبال کشف و بستن راههای تقلب و بهینه سازی هر چه بیشتر است و در هر آپدیت خود می‌کوشد برخی از راه‌های تقلب را ببندد. به همین جهت گرچه سئوی کلاه سیاه ممکن است نتایج سریعتری را برای سایت شما به ارمغان بیاورد اما این امکان را دارد که در هر آپدیت گوگل، دچار مشکل شده و جایگاه خود را از دست دهد و حتی سایت مشمول جریمه نیز بشود.

سئوی کلاه سفید

انجام اصولی سئو و کاملا مبتنی بر الگوریتم‌های گوگل. برای نتیجه گرفتن از طریق سئوی کلاه سفید ، لازم است که زمان طولانی‌تری را صرف کار بر روی سایت کرد اما این اطمینان وجود دارد که نتیجه حاصل از آن، بسیار ماندگارتر است و ترس از دست رفتن ناگهانی آن بر اثر آپدیت‌های گوگل وجود ندارد.

سئوی کلاه خاکستری

این نوع از سئو، بیشتر مبتنی بر الگوریتم‌های گوگل است اما در آن از برخی موارد تکنیک‌های سئوی کلاه سیاه نیز استفاده می‌شود تا سرعت نتیجه گیری بالاتر رود. اکثر متخصصین سئو حرفه‌ای از این نوع استراتژی سئو استفاده می‌کنند. به‌طور مثال، استفاده از رپورتاژ و خرید لینک از سایت‌های دیگر، از مواردی است که مورد تایید گوگل نیست؛ اما بیشتر کارشناسان سئو در ایران و جهان، جهت تسریع در نتیجه گیری از آن استفاده می‌کنند.

سئو چگونه به رشد سایت کمک میکند؟

موتور جستجوی گوگل، برمبنای الگوریتم‌هایی کار می‌کند که براساس آنها، سایتها را رتبه بندی می‌کند (در ادامه به این الگوریتم‌ها و روش کار گوگل اشاره خواهیم کرد). سئوکار، با رعایت این الگوریتم‌ها در سایت، سعی می‌کند جایگاه شما را از رتبه‌ای پایین‌تر، به جایگاهی بالاتر برساند.

قابل ذکر است که هر یک رتبه بهبود جایگاه سایت شما در نتیجه جستجوها، می‌تواند تاثیری مستقیم بر میزان فروش شما داشته باشد. آمارهای مختلفی از اختلاف میزان بازدید رتبه‌های مختلف گوگل وجود دارد. یکی از این آمارها می‌گوید: “بالای 36 درصد از کاربران گوگل، بر روی نتیجه اول آن کلیک می‌کنند. این رقم برای رتبه دوم گوگل، 12 درصد و برای رتبه سوم گوگل، 9 درصد است. این رقم‌ها، با پایین آمدن جایگاه سایت در صفحه نتایج گوگل، کمتر می‌شود و در نهایت، کمتر از 2 درصد بازدید، برای صفحات دوم به بعد گوگل باقی می‌ماند.

ضرب المثلی معروف می‌گوید: بهترین جا برای مخفی کردن یک جنازه، صفحه دوم گوگل است!

حال فرض کنید که سایت شما در رتبه دوم گوگل باشد و ماهانه، بطور میانگین 5000 بازدید، و از این تعداد، 500 فروش داشته باشد. اگر فقط یک رتبه دیگر بالا بروید و جایگاه اول را کسب کنید، بازدیدهای شما سه برابر شده و می‌توانید حداقل 15000 بازدید ماهانه، و به تبع آن احتمالا سه برابر شدن فروش خود را تجربه کنید. یک رتبه بالا رفتن، فروش ماهانه شما را از 500 به 1500 می‌رساند؛ شگفت انگیز است نه؟

آیا سئو سایت کار سختی است؟

یادگیری اصول و مبانی سئو کار سختی نیست. می‌توانید با مطالعه مطالب و مشاهده آموزش‌های رایگان سئورمز و سایت‌های دیگر، تا حدودی با این اصول آشنا شوید. اما جهت کار کردن و کسب نتیجه لازم است زمان بیشتری را صرف یادگیری کنید و از دوره‌های تخصصی سئو استفاده کنید. علاوه بر این، کسب تجربه در سئو نیز بسیار مهم است. پیشنهاد ما به شما این است که اگر قصد فعالیت به صورت حرفه‌ای و به عنوان یک سئوکار را دارید، حتما از دوره‌های حرفه‌ای حضوری و غیرحضوری استفاده کنید. و چنان چه به عنوان صاحب یک کسب و کار، قصد آشنایی ابتدایی جهت نظارت بر پیشرفت کار سایت خود، و یا تعامل بهتر و ساده‌تر با مدیر سئوی سایت خود را دارید از آموزش‌های رایگان سئو، جهت رسیدن به این آشنایی اولیه استفاده کنید.

گوگل چگونه کار می‌کند؟

اساس کار گوگل، بر اساس بازخوردهایی است که از رفتار کاربران خود می‌گیرد. هوش مصنوعی گوگل، هربار که کاربری، کلمه یا عبارتی را سرچ کرده و پس از آن، روی یکی از نتایج نمایش داده شده کلیک می‌کند، داده‌های خود را به روز کرده و نتیجه ارائه شده خود را دقیق‌تر می‌کند. به عنوان مثال، اگر سایتی در سرچ یک کلیدواژه، در رتبه دهم صفحه نتایج گوگل باشد اما کاربران زیادی بر روی آن کلیک کنند، این سایت در سرچ‌های بعدی، رتبه بالاتری را به خود اختصاص خواهد داد. و از طرف دیگر، اگر سایتی دارای رتبه بالایی در گوگل باشد اما کاربران، بلافاصله پس از ورود به آن، از سایت خارج شده و دنبال نتایج دیگر بگردند، این پالس را به گوگل می‌دهد که نتیجه مناسبی را به کاربر خود پیشنهاد نکرده است و در نتیجه، در سرچ‌های بعدی، رتبه آن سایت را به پایین‌تر انتقال می‌هد. در واقع، اساس کار گوگل، بر اساس خواست کاربر آن است.

آیا سئو سایت را خودم می‌توانم انجام بدهم؟

سئو در حال حاضر تبدیل به یک دانش و مهارت تخصصی شده است که نیاز به یادگیری اصولی و دقیق دارد. همانند هر فعالیت دیگری، در صورت یادگیری صحیح و کسب تجربه، می‌توان از این دانش بهره برد و به پیشبرد کسب و کار خود به وسیله آن پرداخت. البته گاه ممکن است برای صاحبین کسب و کارها این مسئله توجیه نداشته باشد که مدت زیادی را صرف یادگیری سئو کنند و به صرفه‌تر این باشد که از یک کارشناس سئو استفاده کنند اما اگر ترجیح دادید به طور شخصی، سئوی سایت خود را به دست بگیرید حتماً از مشاوره یک کارشناس سئو نیز استفاده کنید چرا که سئو، مدام در حال بروزرسانی و پیشرفت و تغییر است.

 

آنالیز وضعیت سئوی سایت

ممکن است قصد ارزیابی وضعیت سئوی سایت خود را داشته باشید اما ندانید که چه چیزهایی را باید مورد بررسی قرار دهید. فاکتورهای زیادی را می‌توان برای بررسی پیشرفت سئوی سایت بررسی کرد اما در اینجا به چند مورد از مهمترین آنها اشاره می‌کنیم:

  1. ترافیک سایت

اولین معیار سنجش موفقیت سئوی یک سایت، میزان ورودی سایت و ترافیک جذب شده است. هر سایت برای فروش محصول یا خدمات، تبلیغات، فروش اشتراک و هر نوع کسب درآمد دیگر، نیاز به ورود مخاطب به سایت را دارد. میزان ترافیک ارگانیک ورودی از گوگل، از طریق ابزار گوگل سرچ کنسول قابل ارزیابی است.

  1. رتبه در کلمات کلیدی

هر بیزینس و سایتی، برای کسب رتبه در کلمات کلیدی مرتبط با فعالیت خودش تلاش می‌کند. هر چه تعداد کلمات کلیدی مرتبط دارای رتبه بیشتر باشند و هرچه رتبه بالاتری را کسب کنند موفقیت در سئو بیشتر است.

  1. سئوی تکنیکال

یک سئوکار در ابتدای شروع فعالیت خود، نسبت به رفع ایرادات فنی و تکنیکال سایت اقدام می‌کند تا زمینه را برای خزش راحت‌تر گوگل مهیا کند. مواردی از قبیل سرعت لود سایت و دسترسی راحت ربات‌های گوگل به همه بخش‌های سایت، از جمله موارد مرتبط با سئوی تکنیکال محسوب می‌گردند.

  1. نرخ تبدیل

نرخ تبدیل عبارت است از میزان تبدیل بازدید کنندگان سایت به خریدار. فرض کنید سایت شما در کلیدواژه “خرید لپ تاپ” رتبه کسب کرده و روزانه 2000 بازدید دارد. اگر از این 2000 بازدید، 200 عدد آنها به خرید منجر شوند نرخ تبدیل سایت شما در این کلیدواژه، 10 درصد است.

برخی از افرادی که تسلط کافی بر سئو و دیجیتال مارکتینگ ندارند تمام توجهات خود را معطوف به بالا بردن ترافیک سایت می‌کنند. حال فرض کنید سایت شما به جای کلیدواژه فوق، در کلیدواژه “لپ تاپ” رتبه کسب کند و مثلا 10.000 ورودی از این کلیدواژه به سایت شما برسد. از این تعداد ورودی، حجم بالایی به دنبال کسب اطلاعات درباره لپ تاپ، مشاهده و دریافت تصویر لپ تاپ‌ها، انجام تحقیقات دانش آموزی و اهداف دیگر هستند و تنها 1 درصد از آنها (یعنی 100 نفر) از سایت شما خرید می‌کنند. در مقایسه با مثال قبلی، ورودی شما 5 برابر شده اما فروش شما نصف شده است! اینجاست که اهمیت نرخ تبدیل در سئو، مشخص می‌گردد. یکی از نکات مهم در انتخاب کلیدواژه‌های سایت، توجه به نرخ تبدیل آنها است.

 

آیا همه سایت ها نیاز به سئو دارند؟

(مزیت های سئو)

برای فروش از سایت، دو روش وجود دارد. در روش اول، می‌توانید به وسیله تبلیغات در فضای مجازی، بیلبوردها و تراکت‌ها، تبلیغات کلامی و… مخاطب را به سایت خود بکشانید. و روش دوم این است که از طریق سئو، بتوانید مخاطبین را از مسیر گوگل و موتورهای جستجو، به سایت خود بکشانید. حال این دو روش را با هم مقایسه می‌کنیم:

  1. هزینه سئو در مقایسه با تبلیغات محیطی

واضح است که هزینه تبلیغات محیطی بسیار بالاست و ممکن است یک بیلبورد در مرکز شهر، هزینه‌ای به اندازه پروژه یک ساله سئوی سایت شما داشته باشد! ضمناً در مقایسه با شاخه‌های دیگر دیجیتال مارکتینگ نیز، سئو یکی از به صرفه ترین و در عین حال، پربازده‌ترین روش‌ها محسوب می‌گردد.

  1. هدفمند بودن سئو در مقایسه با سایر انواع تبلیغات

مخاطبی که از طریق سرچ کلیدواژه مورد نظر خود در گوگل، به شما رسیده است پتانسیل بسیار بالاتری برای تبدیل شدن به مشتری دارد. چرا که دقیقاً به دنبال آن چیزی است که سرچ کرده است. در حالی‌که یک بیلبورد و یا یک تبلیغ تلویزیونی، به همه افراد نشان داده می‌شود؛ چه ارتباطی با محصول شما داشته باشند و چه نداشته باشند.

  1. مقایسه میزان ورودی سایت‌ها از طریق سئو و روش‌های دیگر

بنا بر آمار، بالغ بر 60 درصد از ورودی یک سایت، از گوگل است. بنابراین می‌توان گفت با از دست دادن سئو، شما ارزشمندترین ابزار دیجیتال مارکتینگ را از دست داده‌اید.

  1. ماندگاری سئو

وقتی تراکتی را در محدوده فعالیت خود پخش می‌کنید و یا بیلبوردی را در خیابان خود اجاره می‌کنید تنها تا زمانی که هنوز اثری از آنها باقی است می‌توانید انتظار نتیجه و زنگ خور داشته باشید و پس از گذشت این دوره زمانی، نتایج حاصل از آن فروکش می‌کند. اما سئو دارای ماندگاری بسیار بالاتری نسبت به انواع مدلهای دیگر تبلیغات است و تا زمانی که رقبای دیگری قوی‌تر از شما کار نکرده‌اند همچنان جایگاه شما باقی می‌ماند و این افت ناگهانی را تجربه نخواهید کرد.

سئوی سایت بهتر است یا پیج اینستاگرام؟

ممکن است به تازگی تصمیم به آغاز دیجیتال مارکتینگ گرفته باشید و در دوراهی آغاز با سایت یا اینستاگرام مانده باشید. هر یک از این کانال‌های بازاریابی دیجیتال، دارای مزایایی است که نمی‌توان از آن چشم پوشید. در این بخش می‌خواهیم به مقایسه این دو بپردازیم تا تصمیم گیری را برای شما راحت‌تر کنیم.

  1. زمان لازم برای به نتیجه رسیدن سئوی سایت و اینستاگرام

این مشخص است که برای به نتیجه رسیدن یک پروژه سئو، با توجه به حیطه فعالیت، حداقل 6 ماه کار کرد. البته می‌توان در مدت زمان کوتاهتری (مثلا سه ماه) در برخی کلیدواژه های بلند به رتبه رسید و کسب درآمد را استارت زد اما نتیجه کامل و چشمگیر، نیاز به زمان بیشتری دارد. اما در اینستاگرام، می‌توان در مدت زمان کوتاه‌تری هم به درآمدهای بالا رسید (البته به شرطی که به روشهای جذب مخاطب در اینستاگرام مسلط باشید و به اصطلاح، یک اینستاگرامر حرفه‌ای باشید و یا از یک اینستاگرامر حرفه ای کمک بگیرید.)

  1. رسمی بودن سایت و اینستاگرام

سایت در مقایسه با اینستاگرام، اعتبار بیشتری به شما می‌بخشد و وجود یک سایت قوی، خیال مشتریان شما را از بابت اطمینان به شما، راحت‌تر می‌کند. پس توصیه می‌شود حتی اگر مشتری را از اینستاگرام جذب می‌کنید، او را برای خرید به سایت ارجاع دهید.

  1. ماندگاری سئوی سایت و اینستاگرام

این واضح است که اگر یک پیج اینستاگرام، به مدت کوتاهی حتی کمتر از یک ماه، دست از فعالیت بکشد درآمدهای آن تقریبا به صفر خواهد رسید. اما زمانیکه سایت شما در گوگل رتبه کسب کند، تا زمانیکه رقبایی قوی‌تر از شما عمل نکنند همچنان جایگاه خود را محفوظ خواهید داشت. حتی در برخی از حوزه های کم رقابت‌تر، ممکن است حتی یک سال و بیشتر، پس از اتمام پروژه سئو هم جایگاه ها و درآمد سایت حفظ شود، بدون آنکه فعالیت خاصی روی سایت صورت گیرد!

  1. فروش از سایت و سئو، درآمد غیرفعال

وقتی به مورد سوم، یعنی ماندگاری سئوی سایت دقت کنیم متوجه می‌شویم که می‌توان به سئو، به چشم یک درآمد غیرفعال هم نگاه کرد. (زمانیکه بدون صرف زمان و انرژی، درآمد برای شما به دست آید شما اصطلاحاً درآمد غیرفعال دارید) برای فروش از اینستاگرام، شما دقیق تا زمانی موفق خواهید بود که برای آن زمان صرف کنید و در پیج خود فعال باشید. اما با اجرای اصولی یک پروژه سئو و کسب رتبه‌های مناسب روی کلمات مناسب، خواهید توانست مدتی طولانی را با حداقل فعالیت ممکن (مثلا آپدیت‌ها و رپورتاژها و لینکسازی‌های دوره‌ای) به کسب درآمد خود ادامه دهید و در واقع، مزد زحمات گذشته خود را دریافت کنید.

 

الگوریتم گوگل چیست؟

گوگل برای رتبه بندی سایت‌ها و نمایش آنها به کاربر در صفحه نتایج، دارای الگوریتم‌هایی است که طبق آنها به ارزیابی سایت‌ها می‌پردازد. این الگوریتم‌ها همگی بر مبنای روش‌هایی برای ارائه بهترین و مفیدترین نتیجه به کاربران نوشته شده‌اند و تمامی سعی گوگل بر این است که به حداکثر بهینه سازی نتایج برای کاربر، دست پیدا کند. برخی از این الگوریتم‌ها، توسط خود گوگل و یا کارمندان آن فاش شده‌اند اما بسیاری از آنها بطور دقیق مشخص نیستند و فقط هاله‌ای از اطلاع، از طریق احتمالات و یا تجربه کارشناسان سئو، کشف شده‌اند. علت افشای کامل این الگوریتم‌ها توسط گوگل نیز مشخص است؛ گوگل ترجیح می‌دهد سایت‌ها کاربران را مورد توجه خود قرار دهند. قرار است سایت‌ها به دنبال ارائه مفیدترین اطلاعات به کاربران خود باشند، نه آن که فقط به دنبال پاس کردن چک لیستی از الگوریتم‌ها بوده و گوگل را به جای کاربر در اولویت قرار دهند. در ادامه، لیستی از معروفترین الگوریتم‌های گوگل را مشاهده کنید.

✅ الگوریتم‌های معروف گوگل (باغ وحش گوگل)

همانطور که پیشتر اشاره کردیم، گوگل برای رتبه بندی سایت‌ها دارای الگوریتم هایی است که بر مبنای آنها عمل می کند. برخی از این الگوریتم ها توسط خود گوگل اعلام شده و برخی نیز در مصاحبه های کارکنان یا مدیران گوگل درز پیدا کرده است. برخی از آنها نیز توسط تجربیات متخصصین سئو کشف شده و مورد توجه قرار گرفته است.

لازم به ذکر است که الگوریتم های گوگل را به طور کلی می‌توان به دو دسته تقسیم کرد:

  • الگوریم های هسته اصلی گوگل
  • الگوریتم های جانبی گوگل

در اینجا لیستی از مهمترین الگوریتم های گوگل برای رتبه بندی سایت ها را برای شما آورده ایم. به دلیل اینکه تعداد زیادی از الگوریتم‌ها با نام حیوانات نامگذاری شده‌اند، به مجموعه این الگوریتم‌ها لقب باغ وحش گوگل نیز داده‌اند!

الگوریتم پاندای گوگل

هدف اصلی الگوریتم پاندا، شناسایی سایت های اسپم و کپی شده است تا آن ها را در رتبه های گوگل پایین بیاورد. محتوای کپی یا به اصطلاح سرقت شده، یکی از حساسیت های اصلی گوگل است که گوگل همیشه به دنبال راههایی دقیق‌تر برای شناسایی اینگونه محتواها و حذف آنها از صفحه نتایج خود است. مورد دیگری که الگوریتم پاندا به دنبال آن است کشف محتواهای بی کیفیتی است که فقط با نیت لینک دادن به صفحه ای دیگر ایجاد شده است.

الگوریتم پنگوئن

الگوریتم پنگوئن، لینکسازی و بک لینک ها را مورد دقت قرار می‌دهد تا از ایجاد بک لینک های فیک جلوگیری کند. یکی از مهم ترین فاکتورهای رتبه دهی گوگل، لینک های دریافتی هر صفحه و سایت است؛ اما این نکته نیز برای گوگل دارای اهمیت است که این لینک ها، برای کاربر لازم و مفید باشند؛ نه اینکه صرفا با هدف کسب رتبه و فریب گوگل باشند. این الگوریتم، نسبت به بک لینک های خریداری شده، بک لینک های دریافتی از سایت های اسپم، و حتی بک لینک از صفحات غیر مرتبط نیز حساس است.

الگوریتم تازگی محتوا (گوگل فرشنس – Google Freshness)

مهم است که وقتی کاربر، اطلاعاتی را سرچ کند به جدیدترین نتایج آن دست پیدا کند. این الگوریتم، همین کار را برای کاربران انجام می‌دهد و آپدیت های محتواها را مورد نظر قرار می‌دهد. زمانی که موضوعی ترند است یا یک رویداد در حال برگزاری است، گوگل به سادگی، جدیدترین اطلاعات آن را در اختیار شما قرار خواهد داد.

الگوریتم مرغ مگس‌خوار (هامینگ‌برد – HummingBird)

در گذشته روال کار گوگل به این صورت بود که در پاسخ به سرچ کاربر، صفحاتی را به وی پیشنهاد می‌کرد که عین کلمات جستجو شده کاربر را در تایتل‌ها یا محتوای خود به کار برده بودند. اما پس از روی کار آمدن الگوریتم مرغ مگس‌خوار، مفهوم کلیدی جای کلمه کلیدی را گرفت. به عنوان مثال در گذشته اگر دو عبارت “آموزش سئو” و “آموزش SEO” را سرچ می‌کردید احتمالا نتایج متفاوتی را مشاهده می‌کردید؛ اما این الگوریتم، متوجه می‌شود که مقصود از سرچ هر دو عبارت، یک چیز است و در نتیجه، تا حد زیادی، نتایجی یکسان به شما ارائه خواهد کرد. این الگوریم در اشتباهات املایی و نگارشی نیز کاربرد دارد. مثلا اگر شما عبارت “آموزش سیو” را نیز سرچ کنید منظور شما را درک کرده و همان نتایج قبل را برایتان نمایش خواهد داد. پس با توجه به این الگوریتم، لازم است تا کارشناسان سئو، عبارات مترادف را نیز در محتوای خود به کار ببرند تا مفهوم مقاله خود را به گوگل برسانند. در مثال فوق، استفاده از عبارات “آموزش بهینه سازی سایت”، “یادگیری سئو” و “آموزش افزایش بازدید سایت” نیز گوگل را در درک بهتر مفهوم مقاله شما یاری می‌کند.

الگوریتم گورخر

الگوریتم گورخر گوگل مخصوص سایت‌های فروشگاهی اینترنتی است. این الگوریم وظیفه دارد سایت‌های نامعتبر و غیر ایمن را از نتایج گوگل حذف کند. از جمله مواردی که برای این الگوریتم مهم است عبارتند از:

  • امنیت سایت و در مرحله اول، گواهینامه SSL
  • وجود نشانی فیزیکی معتبر فروشگاه در سایت
  • راحتی مراحل خرید
  • امکان پیگیری خریدهای انجام شده توسط خریداران و کاربران
  • وجود اطلاعات هر محصول
  • و هر مورد دیگر که نشان دهد فروشگاه اینترنتی شما معتبر و قابل اعتماد است

الگوریتم پیج لایوت (Page Layout)

حتماً برای شما هم پیش آمده که وارد سایتی شوید و ناگهان با انواع و اقسام تبلیغات بنری و پاپ‌آپ‌ها و… روبرو شوید که روی صفحه شما ظاهر می‌شوند. احتمالا برای آن‌که از دست این تبلیغات راحت شوید به سرعت سایت را ترک کرده و از نتایج دیگر گوگل استفاده کرده‌اید. الگوریتم پیج لایوت دقیقا همین سایت‌ها را مورد هدف قرار می‌دهد. تبلیغ در سایت ایرادی ندارد به شرطی که از مرز آزاردهندگی کاربر عبور نکند؛ چون در این صورت با الگوریتم پیج لایوت روبرو خواهید شد و سایت شما در نتایج گوگل پایین خواهد رفت.

الگوریتم رنک برین (Rank Brain)

یکی از مهمترین الگوریتم‌های گوگل و از اجزای هوش مصنوعی گوگل، این الگوریتم است. الگوریتم رنک برین تمامی رفتارهای کاربر را آنالیز می‌کند تا متوجه شود کدام نتایج برای او مفید و کدام یک برای او غیر مفید بوده‌اند. وقتی کاربران روی یک نتیجه در گوگل بیشتر کلیک می‌کنند و اصطلاحاً نرخ کلیک بالاتری (CTR) دارد گوگل متوجه مفید بودن این لینک شده و آن را برای سرچ‌های کاربران بعدی در رتبه‌های بالاتری نمایش می‌دهد. همچنین اگر کاربرانی وارد یکی از نتایج شوند و به سرعت متوجه شوند که صفحه، به پاسخ خواسته آنها نمی‌پردازد و سریعاً صفحه را ترک کنند، گوگل برای سرچ‌های کاربران بعدی، این صفحه را در رتبه‌های پایین‌تر به نمایش می‌گذارد (به این مورد اصطلاحاً نرخ پرش بالا گفته می‌شود که یک المان منفی برای سایت محسوب می‌گردد). از جمله مواردی که برای بهتر بنظر رسیدن سایت در بررسی الگوریتم رنگ برین توصیه می‌شود عبارتند از:

  • نوشتن متاتایتل‌ها و متادسکریپشن‌های جذاب جهت افزایش نرخ کلیک صفحه
  • نوشتن محتوای غنی و کامل جهت حفظ کاربر در صفحه
  • وجود ویدئو و محتوای صوتی جهت طولانی‌تر کردن زمان ماندگاری کاربر در صفحه
  • لینکسازی مناسب درون سایت جهت ماندن کاربر در سایت

الگوریتم فلوریدا

الگوریتم فلوریدا نیز نسبت به محتواهای کپی و بی کیفیت و همچنین لینکسازی‌های غیر مفید حساس است و ممکن این اشتراکاتی را با الگوریتم‌های پاندا و پنگوئن داشته باشد. از موارد دیگر مورد توجه این الگوریتم، استفاده بیش از حد کلمات کلیدی جهت رتبه گرفتن در این کلمات است که اصطلاحاً به این عمل، کیورد استافینگ گفته می‌شود. همچنین استفاده از متون نامرئی (جهت بیشتر بکار بردن کلمه کلیدی) و یا استفاده از لینک‌های نامرئی در صفحه (لینکسازی‌های بدون کاربرد) موارد دیگری هستند که باعث جریمه سایت شما توسط الگوریتم فلوریدا خواهد شد.

موبایل فرندلی

الگوریتم بعدی گوگل که به آن الگوریتم موبایل گدون (Mobilegeddon) نیز گفته می‌شود به موبایل فرندلی (Mobile-Friendly) بودن سایت ها توجه می‌کند. در حال حاضر چیزی بالغ بر 80 درصد از سرچ‌ها توسط موبایل صورت می‌گیرد و برای گوگل اهمیت دارد که نتایج مناسبی را در اختیار کاربران موبایلی خود قرار دهد. پس صفحاتی که استفاده از آنها در نمایشگرهای موبایل سخت بوده و یا باعث نارضایتی کاربر خواهد شد، در نمایش نتایج در جستجوهای موبایلی، جایگاهی نخواهند داشت. از جمله مواردی که برای این الگوریتم اهمیت دارد، تجربه کاربری مناسب در محیط موبایل و مناسب بودن سرعت لود صفحات در موبایل است. لازم است بدانید که اولویت اول گوگل برای رتبه بندی سایتها، حالت نمایشی موبایل آنهاست نه نمایش در دسکتاپ!

الگوریتم برت

الگوریتم برت نوعی از هوش مصنوعی گوگل برای درک بهتر مقصود کاربر از سرچ است. اگر کلمه ای در عبارت سرچ شده توسط کاربر، برای گوگل مفهوم نباشد، با استفاده از کلمات قبل و بعد از آن، به حدس منظور کاربر از آن کلمه خواهد پرداخت و نتیجه پیش بینی شده را در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

رقص گوگل

یکی از روش های گوگل برای کشف بهترین نتایج، نشان دادن صفحه در جایگاه های مختلف، و مشاهده بازخورد کاربران نسبت به آن صفحه است. به این معنا که به یک صفحه جدید را در رتبه ای مناسب قرار می‌دهد تا کاربران به آن ورود کنند؛ اگر کاربران به سرعت از صفحه خارج شده و تعام مناسبی با آن برقرار نکنند، گوگل صفحه را به جایگاه‌هایی پایین‌تر انتقال می‌دهد تا زمانیکه جایگاه مناسب آن را پیدا کند. این بالا و پایین شدن صفحه در نتایج گوگل را اصطلاحا رقص گوگل (گوگل دنس – Google Dance) می‌گویند. البته لازم به ذکر است که در حال حاضر گوگل استفاده از این الگوریتم را کمرنگ‌تر کرده و با استفاده از سایر الگوریم‌ها و هوش مصنوعی خود، رتبه بندی را انجام می‌دهد.

سندباکس گوگل

گوگل زمانی را برای بررسی سایت‌هایی که به تازگی شروع به فعالیت کرده‌اند نیاز دارد تا از اسپم نبودن آنها و فعالیت واقعیشان اطمینان حاصل کند. به همین منظور، سایتهای تازه تاسیس، مدتی مورد بررسی قرار می‌گیرند و در این مدت، رتبه کسب نخواهند کرد تا گوگل از کیفیت محتواها مطمئن شود. البته این الگوریتم به طور رسمی مورد تایید گوگل قرار نگرفته است و جزو الگوریتم‌هایی است که از تجربه کارشناسان سئو کشف شده است.

الگوریتم کبوتر

سرچ های گوگل، به موقعیت مکانی کاربر حساس است. به عنوان مثال اگر فروشگاه مواد غذایی را سرچ کنید نتایج ارائه شده، نزدیک ترین فروشگاه‌های مواد غذایی به شما خواهد بود. این نوع عملکرد که از سال 2012 به اجرا درآمده است کمک بسیار بزرگی به کاربران محسوب می‌شود و با نام الگوریم ونیز شناخته می‌گردد.

 

✅ آیا سئو رایگان است؟

سئو فرآیندی زمانبر است که با توجه به حجم پروژه، از حداقل 6 ماه آغاز شده و تا بالای یک سال ادامه پیدا می‌کند. برای سئو، نیاز به صرف زمان، صرف هزینه برای تولید محتوا و لینکسازی، و … است. پس سئو با وجود به صرفه بودن نسبت به سایر روش‌های بازاریابی دیجیتال، اصلاً رایگان نیست و نمی‌توان انتظار داشت که بدون صرف هیچ هزینه‌ای، نتیجه خارق العاده ای در گوگل کسب کرد.

قرارداد سئو چگونه است؟

انواع قرارداد سئو به چند صورت است و با توجه به تفاهم طرفین، نوع آن انتخاب می‌گردد. مهمترین انواع قراردادهای سئو به این صورت است:

  1. قرارداد سئو بر اساس کلمات کلیدی

در این نوع از قرارداد سئو، کلمات کلیدی مورد نظر کارفرما و بازه رتبه‌ای که کارفرما در این کلمات تمایل دارد کسب کند مورد بررسی قرار می‌گیرد و سئوکار، بر اساس هزینه و زمانی که برای به انجام رساندن این هدف لازم است، هزینه بودجه را اعلام می‌کند و در صورت توافق، قرارداد منعقد می‌گردد. البته لازم به ذکر است که در سئو، هیچگونه تضمینی برای کسب رتبه‌ای خاص امکانپذیر نیست. چرا که نه از آپدیت‌های بعدی گوگل خبر داریم و نه می‌دانیم رقبای ما چطور کار می‌کنند.

  1. قرارداد بر اساس میزان ورودی سایت

در این نوع از قرارداد، بر اساس المان‌هایی نظر میزان ورودی ارگانیک سایت از گوگل توافق می‌شود و مبلغی برای هر میزان از ورودی تعیین می‌گردد.

  1. قرارداد بر اساس درصد فروش

در نوع دیگری از قرارداد، به هر میزان که سایت به فروش برسد درصدی از مبلغ فروش، به سئوکار اختصاص داده می‌شود.

  1. قرارداد مدت‌دار

در این نوع از قرارداد، کارفرما و سئوکار، برای مدت معینی مثلا یک سال به توافق می‌رسند که بر روی سئوی سایت مورد نظر کار انجام شود. ممکن است در این نوع قرارداد، المان‌هایی همچون میزان ورودی سایت، میزان فروش سایت و یا جایگاه کلیدواژه‌های مورد نظر نیز به عنوان حداقل بازهی مورد نظر کارفرما و تعهد سئوکار تعیین گردد. قرارداد بر اساس جاگاه کلمات کلیدی و قرارداد مدت دار، رایج‌ترین انواع در بین قراردادهای سئو محسوب می‌گردند.

 

✅ هزینه سئو چقدر است؟

هزینه سئو با توجه به نوع کار و نوع قرارداد متفاوت است. برای قراردادهایی که براساس جایگاه کلمات کلیدی تعریف می‌گردند این هزینه بسته به سختی کلمه کلیدی و زمان مورد نیاز برای کسب رتبه تعیین می‌گردد که این هزینه توسط کارشناس سئو برآورد شده و به اطلاع کارفرما رسیده و سپس در ارتباط با آن گفتگو انجام می‌شود. در ارتباط با قراردادهای مدت‌دار نیز میزان سابقه و تخصص کارشناس سئو، مهمترین المان در تعیین هزینه دستمزد محسوب می‌شود. درباره قراردادهای براساس درصد فروش نیز همه چیز بستگی به توافق طرفین دارد که البته میزان سختی کار و میزان پرفروش یا نادر بودن محصول سایت نیز در تعیین ان درصد تاثیرگذار است.

اما در مجموع می‌توان گفت برای یک پروژه سئوی در حد متوسط، هزینه‌ای حدود 50 میلیون تومان الی 150 میلیون تومان نیاز است که این مبالغ، با توجه به توافق طرفین قابل تقسیم بندی در ماه‌های اجرای پروژه است که در این صورت، برای هر ماه، مبلغی بین 8 میلیون تومان الی 20 میلیون تومان مورد نیاز است (مبالغ مربوط به سال 1402 است). البته این مبالغ برای پروژه ‌های متوسط تخمین زده شده است. ممکن است پروژه‌های کم رقابت‌تر، مدت زمان و هزینه کوتاه‌تری را بطلبد و پروژه‌هایی عظیم که به دنبال رقابت با سایت‌های بزرگ هستند، بودجه‌ای بسیار بالاتر و فراتر از میلیارد نیاز داشته باشند.

با حساب این هزینه‌های تقریبی، در نهایت باید گفت که با وجود این هزینه‌ها، سئو همچنان پربازده‌ترین و به‌صرفه‌ترین کانال دیجییتال مارکتینگ است و در صورت انجام اصولی سئو، بازگشت سرمایه در این کانال، به مراتب بالاتر از هزینه‌های صرف شده خوهد بود.

پنالتی گوگل چیست؟

گوگل پنالتی اصطلاحی برای جریمه شدن سایت‌ها توسط گوگل است. هنگامی که سایت به سمت استفاده از روش‌های کلاه سیاه برای سئو می‌رود، گوگل با استفاده از الگوریتم هایی که در بالا شرح دادیم این تخلفات را کشف کرده و سایت مورد نظر را مورد جریمه قرار داده و از نتایج خود حذف می‌کند و به عبارتی دیگر، سایت را پنالتی می‌کند. البته لازم به ذکر است که تا چند سال پیش، تخلفات سایت‌ها باعث می‌شد تا گوگل، کل صفحات آن سایت را از نتایج خود حذف کند اما در آپدیت‌های جدید، این جریمه فقط به صفحه‌ای اعمال می‌شود که تخلفی در آن صورت گرفته است و به کل سایت اثر نمی‌گذارد. در حال حاضر موارد بسیار معدود و سختی وجود دارد که باعث شود کل سایت توسط گوگل جریمه شود و این اتفاق به ندرت رخ می‌دهد. مواردی را که باعث پنالتی شدن یک صفحه توسط گوگل شود در قسمت الگوریتم‌ها شرح دادیم.

خزنده گوگل (Google Crawler) چیست؟

گوگل برای بررسی محتواهای سایت‌ها، دارای ربات‌هایی است که به صورت دوره‌ای، همه سایت‌هایی را که مجاز به بررسی باشد چک می‌کنند و یا به عبارتی دیگر، در سایت‌ها می‌خزند و جدیدترین مطالب و آپدیت‌های آنها را مورد بررسی قرار می‌دهند. به این رباتها، خزنده‌های گوگل و یا گوگل کراولر و یا ربات‌های گوگل (Google Bots) می‌گویند. روش کار این ربات‌ها نیز با استفاده از لینک‌های موجود در سایت‌ها است و با مشاهده هر لینک در هر صفحه، به آن خزش کرده و آن لینک را نیز بررسی و ایندکس می‌کند و در لیست بررسی‌های مجدد آینده خود قرار می‌دهد. علاوه بر لینک‌ها، بررسی سایت مپ هر سایت نیز به این خزنده‌ها کمک می‌کند تا بهتر به همه بخش‌‌های آن سایت خزش داشته باشند.

ایندکس (Index) چیست؟

صفحاتی را که توسط ربات‌های گوگل بررسی و شناخته شده‌اند، صفحات ایندکس شده می‌گوییم. لزومی به این نیست که صفحه مورد نظر، حتما در صفحه اول یا صفحات بالای کلیدواژه مورد نظر آن قرار گرفته باشد تا آن را ایندکس شده بدانیم. ممکن است صفحه‌ای توسط گوگل ایندکس شده باشد و آن را لایق دریافت رتبه ندانسته باشد. برای بررسی صفحات ایندکس شده، دو راه حل اصلی وجود دارد.

چگونه صفحات ایندکس شده را پیدا کنیم؟

  1. استفاده از گوگل سرچ کنسول

در ابزار گوگل سرچ کنسول به راحتی می‌توان صفحات ایندکس شده را مشاهده کرد و برای صفحات جدید و دیگر نیز، درخواست ایندکس شدن کرد. البته این کار الزام ندارد. اگر سایت، ایرادی نداشته باشد و یا دسترسی ربات‌های گوگل را نبسته باشد، خزنده‌های گوگل در بازدیدهای دوره‌ای خود، صفحات جدید را نیز ایندکس می‌کنند.

  1. استفاده از عبارت :site

اگر قصد دارید صفحات ایندکس شده سایتی با آدرس فرضی abc.com را بررسی کنید، کافی است در گوگل عبارت site:abc.com را سرچ کنید. نتایج نمایش داده شده، تمامی صفحات ایندکس شده سایت مورد نظر شما خواهد بود.

 

سهم موتورهای جستجو در فروش سایت‌ها

حتما دور و اطراف خود افراد زیادی را می‌شناسید که با شوق و علاقه زیادی رو به ایجاد سایت برای بیزینس خود آورده‌اند و پس از مدتی، به دلیل عدم کسب نتیجه، از این کار دلسرد شده‌اند. تاسیس سایت، کار به شدت مفیدی در بازاریابی و فروش بیشتر است به شرطی که در مرحله تاسیس، متوقف نشوید. اگر سایت داشته باشید و بر بهینه سازی آن برای موتورهای جستجو کار نکنید همانند این است که اصلا سایتی نداشته‌اید. بخش عمده بازدید یک سایت، از طریق موتورهای جستجو و به خصوص موتور جستجوی گوگل تامین می‌شود. در ایران بالغ بر 98 درصد جستجوها از طریق گوگل انجام می‌گردد و اگر شما به این موضوع توجه نکنید گوبا که اصلا هیچ کاری در حوزه مارکتینگ سایت انجام نداده‌اید. پس به جای بی فایده دانستن سایت، به کسب و کارهایی نگاه کنید که با کار صحیح بر روی سایت خود، به فروشی چند برابر فروش سیستم سنتی خود رسیده‌اند و از آنها الگو بگیرید. با چشیدن طعم فروش اینترنتی، قطعا از اینکه سئو را جدی گرفتید احساس رضایت خواهید کرد.