اغلب کسب و کار ها هنگام شروع فعالیت خود در فضای اینترنت با دغدغه های مختلفی مواجه می شوند. یکی از مهم ترین دغدغه ها نداشتن اطلاعات کافی در خصوص دامنه سایت و هاست است‌. به طور کلی دو نوع دامنه وجود دارد ، دامنه ملی و دامنه بین المللی. بسته به نوع فعالیت سایت می‌توان هر کدام از این دامنه‌ها را برای یک دوره مشخص خریداری نمود. پس از به پایان رسیدن این دوره، نیاز به تمدید آن وجود دارد. در صورت عدم تمدید دامنه‌تان، ممکن است که دامین سایت شما توسط افراد دیگر تصاحب شود. در این مقاله به بررسی و معرفی دامنه و بیان نکاتی مهم پیرامون خرید دامنه های اینترنتی سایت می پردازیم‌.

دامنه چیست؟ چه تفاوتی با URL دارد؟

اولین سوال برای هر فرد مبتدی که می خواهد سایتی را ایجاد نماید، آشنایی با معنی و مفهوم دامنه سایت است. خرید دامنه (دامین)  یا به عبارتی Domain،  ابتدایی‌ترین قدم برای راه اندازی یک سایت است. اگر می خواهید بدانید دامنه چیست؟ به عبارت ساده می توان گفت، دامنه سایت همان آدرس منحصر به فردی است که بوسیله آن می توان وارد سایت شد. این آدرس توسط افراد در مرورگر وارد شده و پس از آن وارد سایت می شوند. بنابراین بر خلاف سادگی، از اهمیت بالایی برخوردار است. دامنه شامل نام دامنه و پسوند دامنه می باشد.

در حقیقت نام یک فروشگاه اینترنتی و یا نام وب سایت، دامنه آن سایت محسوب می گردد. این نام در واقع یک آی پی می باشد. همانگونه که اشاره شد نام دامین یکتا بوده و هیچ دو سایتی نمی توانند از آدرس سایت یا دامینی مشابه برخوردار باشند. در مورد اینکه دامنه با چه تفاوتی URL  دارد، باید گفت که نام دامنه جزئی از URL  است. در حقیقت URL   تمامی آن چیز هایی است که در نوار مرورگر قابل مشاهده می باشد و شامل پروتکل (http )، www، نام دامنه و پسوند دامنه است.

دامنه سایت چگونه کار میکند؟

سوال بعدی که در مورد دامین پرسیده می شود، این است که دامنه سایت چگونه کار می‌کند؟ در پاسخ به این سوال نیز باید گفت که زمانی که آدرس یک سایت در مرورگر وارد شد، پیامی به شبکه جهانی سرورها داده می‌شود. این شبکه که DNS (Domain Name System ) نام دارد، آدرس را به آی پی تبدیل کرده و به اولین سرور که این آی پی در آن قرار دارد، آن را می فرستد. این سیستم یک شبکه بزرگ متشکل از سرور هایی است که کلیه اطلاعات لازم در خصوص آدرس‌های آی پی و دامنه ها را دارند. در حقیقت می توان این سیستم را به عنوان دفترچه آدرسی در نظر گرفت که تمام دامنه ها با آدرس های آی پی شان ذخیره شده‌اند.

پس از وارد شدن یک آدرس در مرورگر، سرور های سیستم DNS آدرس مدنظر را جستجو می کنند‌. آدرس آی پی به مکان حقیقی گفته می شود که امکان ذخیره وبسایت در آن وجود دارد که سرور میزبانی نام دارد. سپس مرورگر به این سرور میزبانی اتصال پیدا می‌کند و درخواستی مبنی بر نمایش دادن سایت ارسال می شود. سرور میزبانی هم باعث انتقال صفحه مدنظر به مرورگر و نمایش آن روی صفحه نمایش لپ تاپ یا کامپیوتر می شود‌. بدیدن ترتیب آدرس سایت در دسترس قرار گرفته و می‌توان سایت را مشاهده نمود.

انواع پسوند دامنه سایت

پسوند دامنه اینترنتی جزئی از آدرس سایت است که پس از نام دامنه سایت می‌آید. به طور کلی پسوند ها به دو دسته پسوند های اختصاصی (Sponsored Top-Level Domains) و پسوند های عمومی (Generic Top-Level Domains) تقسم بندی می شوند.

اصلی ترین و معروف ترین این پسوند های عمومی شامل Com، Net،  Org و info  در سطح جهانی و نیز ir در داخل ایران است. پسوند ir جز پسوند های ملی به شمار می آید که هر کشور نیز از این پسوند های دو حرفی مخصوص به خود برخوردار است.  برای تایید و معرفی کلیه پسوند ها موسسه ای به نام ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Number) وجود دارد.

تفاوت دامین و هاست

اصلی ترین تفاوتی که بین دامین و هاست وجود دارد، مربوط به عملکرد و ساختار آن ها می باشد. هاست معادل میزبانی وب است به محیطی گفته می شود که کاربران از طریق آن می‌توانند اطلاعات مورد نظر مانند هسته سایت، تصاویر و ویدیو ها را قرار بدهند. دامین یا دامنه سایت هم به همان آدرسی گفته می شود که روی مرورگر نمایش داده می شود و کاربران از طریق آن به سایت وارد می شوند.در مقاله ای دیگر به طور کامل در مورد اینکه هاست چیست و ویژگی های یک هاست خوب توضیح داده ایم.

همه افراد به راحتی می توانند روی سیستم و لپ تاپ خود یک وب سایت ایجاد کنند، اما این در حالی است که تنها برای خود افراد است و به تنهایی برای سایرین عملکردی به همراه نداشته باشد. همچنین تنها ثبت و خرید یک دامنه به این معنی نیست که افراد قادر به وجود آوردن یک سایت برای سایر کابران باشند. با این توضیحات می توان گفت که دامین و هاست مستقل و در عین حال مکمل هم هستند. در صورت نبود دامنه، افراد نمی توانند وب سایتی را پیدا کنند و نبود هاست باعث نشان ندادن وب سایت برای کاربران می شود.

«دامنه وسیله‌ایست برای پیدا کردن هاست ، و از طریق دامنه به اطلاعات هاست دسترسی پیدا میکنیم»

چطور دامنه سایت ثبت کنم؟

به طور کلی دو نوع دامنه سایت وجود دارد. دامنه ای که مخصوص ایران می باشد، دامنه ir. می باشد و نوع دوم مربوط به دامنه های خارجی می باشد. دامنه های مانند .org. ، co. ،net و… از جمله دامنه های خارجی هستند. برخی از دامنه ها مختص مراکز و ادارات آموزشی می باشند، تمام مراجع آموزشی، دانشگاه ها و مراکزی که در حوزه آموزش فعالیت دارند از دامنه هایی مانند evu. و edu.ir استفاده می کنند. ثبت این نوع از دامنه ها برای کاربران عادی امکان پذیر نخواهد بود.

سایت nic.ir یا ایرنیک به عنوان مرجعی به منظور ثبت دامنه ir. در نظر گرفته شده است. ثبت این دامنه ایرانی در مقایسه با سایر دامنه ها به زمان بیشتری نیاز دارد، افراد پس از ساخت یک حساب کاربری در سایت ایرنیک میتوانند سایر مراحل ثبت دامنه را به ترتیب سپری کنند و نیاز به احراز هویت دارد. ولی برای پسوندهای خارجی افراد نیازمند ثبت نام و احراز هویت در سایت خاصی نیستند. برای ثبت یک دامنه سایت کافیست در گوگل عبارت خرید دامنه را جستجو کنید، بطور معمول چند سایت اولی که نمایش داده میشود از سرویس دهنده‌های معتبر هستند. پس از اطمینان از آزاد بودن دامنه انتخابی، کافی است که سفارش خود را ثبت کرده و هزینه را پرداخت کنید.

قوانین مربوط به دامنه هر کشور

کشور های مختلف قوانین متفاوتی برای ثبت دامنه سایت دارند که به اختصار به بررسی برخی از آن‌ها می‌پردازیم.

  • پسوند us

ثبت این دامنه فقط برای ساکنین کشور آمریکا و سایت هایی که با آمریکا ارتباط دارند، امکان پذیر است. کاربران تا ۴ روز فرصت دارند که با کسر مبلغ جریمه از هزینه پرداختی، دامنه را لغو کنند.

  • پسوند ca

شهروندان کانادایی یا کسانی که اقامت دائم دارند، می‌توانند دامنه هایی با این پسوند ثبت کنند. امکان ثبت و پشتیبانی از حروف فرانسوی نیز وجود دارد. پس از ثبت این دامنه سایت نمی توان آن را لغو کرد و هزینه را پس گرفت.

  • پسوند asia

این دامنه به یک کشور تعلق ندارد و تمام افراد و موسسات کشور های آسیا، اقیانوس آرام، اقیانوس هند و قطب جنوب می توانند از آن استفاده کنند. این دامنه با کارکتر هایی به جز کارکتر های انگلیسی هم امکان پذیر است.

  • پسوند ir

این دامنه مخصوص کشور ایران میباشد.امکان استفاده از حروف فارسی در آدرس وجود دارد.برای ثبت این دامنه نیازمند احراز هویت در سایت nic.ir هستید. سایت‌هایی با محتوای جنسی، فروش محصولات ممنوعه در ایران، بازارهای مالی مانند فارکس و ارز دیجیتال، فروش سلاح گرم و سرد و چند موضوع دیگر نمیتوانند از این دامنه استفاده کنند. برای برخی از موضوعات نیازمند دریافت مجوز و ارائه آن هستیدT مانند فروش دارو و مکمل و سایر محصولات پزشکی و سلامتی.

از خرید چه دامنه هایی باید اجتناب کنیم؟

برخی از کاربران به خاطر نداشتن اطلاعات کافی هنگام خرید دامنه مرتکب اشتباهاتی می شوند که تبعات مختلفی را به همراه دارند. به طور کلی خرید یک سری از دامنه ها اصلا منطقی به نظر نمی‌آید. به عنوان مثال می توان موارد زیر را ذکر نمود:

  • برخی از دامنه ها پس از اتمام اعتبار، قابل تمدید نیستند. کاربران باید از خرید این نوع دامنه سایت خودداری کنند، در صورت انجام تخلف دربازه زمانی که فعال بوده است، در صورت منقضی شدن هم، این موضوع از دید گوگل پنهان نمی ماند.
  • اجتناب از خرید دامنه هایی که تنها یکی از پسوند های مهم آن آزاد باشد، یک نکته مهم است. برخی از افراد سودجو در صورت موفقیت شما، از تشابه دامنه و پسوند به نفع کسب و کار خود استفاده می کنند. خرید حداقل دو مورد از مهم ترین پسوندها یعنی ir و com ضروری است‌.
  • اجتناب از انتخاب نام یک دامنه سایت که به چند شکل می توان آن ها را نوشت، نکته مهم دیگری است که بی توجهی به این مسئله ساده می تواند باعث از دست دادن برخی از مشتریان و کاربران سایت شما شود‌.
  • ثبت دامنه با نام یک برند دیگر: وقتی از نام تجاری برند دیگری استفاده کنید، اول احتمال اینکه آن شرکت یا فروشگاه از لحاظ قانونی اقدام به سلب دامنه شما کند وجود دارد. در درجه دوم باعث کاهش اعتماد به سایت شما و رتبه نگرفتن آن در گوگل شود. (تجربه خودم از این موضوع این بود که چندین سال پیش دامنه‌ای ثبت کردم که در آن نام WordPress وجود داشت، چند روز بعد از اینکه سایتم در گوگل شناسایی شد وردپرس از طریق قانونی دامنه را سلب کرد و سایت از گوگل حذف شد)

بررسی دامنه آزاد و یا متعلق بودن دامنه سایت به نام شخص دیگر

در حال حاضر سایت‌های معتبری وجود دارند که از طریق آن‌ها می توانید وضعیت دامنه‌های مد نظرتان را بررسی کنید. سایت Whois.com برای بررسی دامنه های بین المللی، سایت Nic.whois.ir برای بررسی دامنه های ایرانی و سایت Whois.co برای بررسی دامنه .co استفاده می شود. این سایت‌ها دارای بخشی برای جست و جوی دامنه و پسوند مدنظر کاربران است. اگر دامنه انتخابی آزاد باشد، افراد می توانند آن را بنام خود ثبت کنند.

یک دامنه خوب چه ویژگی هایی دارد؟

هر گونه فعالیتی در سایت شما مستلزم وجود کلمات کلیدی قدرتمند برای نتایج بهتر سئو می باشد. این کلمات کلیدی میتواند در نام دامنه هم وجود داشته باشد. علاوه بر این نکته، یک دامنه خوب دارای ویژگی‌های دیگری به شرح زیر است:

  • نامه دامنه باید کوتاه، و همچنین مناسب و مرتبط با فعالیت سایت باشد.
  • اگر علاوه بر سایت، شبکه اجتماعی نیز دارید، بهتر است نام آنها مشابه یکدیگر باشد.
  • نام دامنه سایت جذاب و خوش آوا باشد.
  • یکتا و منحصر به فرد باشد.
  • املای سخت و پیچیده‌ای نداشته باشد و به خوبی در خاطر بماند.
  • نام دامنه از نظر موتور های جستجو نباید به عنوان اسپم شناسایی شده باشد، بنابراین نمی توان هر دامنه ای را خریداری نمود.
  • دامنه را باید از سایت های معتبر فروش دامنه خریداری نمود.
  • سعی نمایید نام دامین‌تان، پیام اصلی کسب و کارتان را معرفی نماید.
  • نام دامین با نام برند یکسان بوده و یا دست کم مشابه آن باشد.
  • از نام برند دیگری استفاده نکنید.

سخن پایانی

همانگونه که در مطالب بالا عنوان گردید، برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی و هر گونه سایتی نیاز به تهیه دامنه (دامین) وجود دارد. دقت در انتخاب یک دامنه مناسب برای سایت تاثیر به سزایی در رشد آن و توسعه کسب و کار دارد. نکته پایانی که بسیار حائز اهمیت نیز بوده این است که، اگر چه امکان تغییر نام دامنه وجود دارد، اما این کار هزینه‌های زیادی در پی دارد. این هزینه ها شامل مشکلات مالی، مشکلات فنی و نیز آسیب دیدن سایت در بحث سئو و در نتیجه کاهش موفقیت کسب و کار شما دارد. بنابراین برخورداری از اطلاعات کافی و مشورت با افراد متخصص در این زمینه از چنین آسیب‌هایی جلوگیری می‌کند. توجه به نکاتی که در این مقاله گفته شد، می تواند راهنمای خوبی برای خرید و انتخاب دامنه های سایت شما باشد.