در دنیای تجارت، اختصارات زیادی برای انتقال معنی وجود دارد. برخی از این اختصارات کلیدی عبارتند از CEO، CRM، SERP، CDN و CMS. با توجه به اینکه بیش از نیمی از وب سایت ها بر اساس سیستم مدیریت محتوا ساخته شده اند، پس CMS مقوله بسیار مهمی است. در این مقاله بیشتر در مورد چیستی CMS صحبت می کنیم و شما را با انواع سیستم های مدیریت محتوا آشنا می کنیم.
در حالی که بیشتر مقالاتی که نوشتیم در مورد استراتژی های عیب یابی CMS بود، تصمیم گرفتیم به این سوال قدیمی پاسخ دهیم: سیستم مدیریت محتوا چیست؟

سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟

CMS مخفف چیست؟ این عبارت معادل سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) است. CMS در واقع یک نرم افزار مبتنی بر وب و بخشی از سایت شما است که کمک می کند تا محتوای سایت را بدون نیاز به کدنویسی مدیریت کنید، اما اکنون به یک تعریف ساده می پردازیم. طراحی سایت دارای دو بخش است: قسمت اول طراحی قسمت اصلی به عنوان هسته سایت، قسمت دوم طراحی ظاهر سایت است. پس از رمزگذاری هسته و ظاهر سایت، برنامه نویسان پنل های دسترسی را برای آن ایجاد می کنند.
با کمک این پنل دیگر لازم نیست برای افزودن تصویر به سایت به سراغ کدها و کدنویسی بروید! در عوض، با انتخاب چند دکمه می توانید به راحتی نه تنها تصاویر، بلکه مقالات و صفحات جدید را نیز در سایت ایجاد کنید. این برنامه که ستون فقرات سایت شما است و در حال حاضر محتوا و حتی ظاهر سایت را سیستم مدیریت محتوا یا CMS مدیریت و سازماندهی می کند. سیستم های مدیریت محتوا معمولاً به دو دسته تقسیم میشوند که مدیر یا صاحب سایت باید از آن آگاه باشد. در ادامه این دو را توضیح خواهیم داد.

انواع سی ام اس (اختصاصی و رایگان)

انواع سیستم های مدیریت محتوا را می توان این گونه تعریف کرد:

– سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده (عمومی)
– سیستم مدیریت محتوای میزبانی شده (اختصاصی)

حال به بررسی انواع سی ام اس به صورت جداگانه می پردازیم:

– سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده (عمومی)

در حال حاضر حدود 80 درصد از وبسایت های جهان با سیستم های مدیریت محتوای عمومی طراحی شده اند که وردپرس بیشترین سهم را دارد. سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده (عمومی) یا مدیریت شده CMS یک سرویس تحت وب است که به طور طبیعی در قالب نرم افزار از پیش ساخته شده ارائه می شود. در این نوع خدمات تمامی مسائل فنی توسط سرویس دهنده ارائه، مدیریت و تهیه می شود. نمونه های برتر عبارتند از WordPress، Weebly، Wix، Joomla، Drupal و ….

اگر بخواهیم با یک مثال توضیح دهیم، بیاید یک ساختمان تکمیل شده را تصور کنیم. سیستم کاملاً آماده ای که می توان هرگونه تغییری در ظاهر آن ایجاد کرد. اکنون باید در و پنجره ها در جای مناسب قرار گیرند، سفید کاری، رنگ آمیزی و هر کاری که می توانید انجام دهید تا این سازه را زنده کنید. اگرچه امکان ایجاد تغییرات در ساختار یک ساختمان برای ایجاد عملکردهای مختلف وجود دارد، اما مطمئناً امکان پذیر نیست و هیچ مشکلی با آن نخواهید داشت. بنابراین هیچ محدودیتی وجود ندارد، وردپرس مانند یک چارچوب ساختمان است. اکنون باید آن را مدیریت کنید تا بتوانید سایت خود را برای استفاده و انتشار به عنوان مثال با نصب در و پنجره و اتمام ساختمان آماده کنید. بدیهی است که هرچه اطلاعات بیشتری در مورد این سیستم داشته باشید، وب سایت شما کاربر پسندتر خواهد شد و رتبه آن بالاتر می رود.

مزایای اصلی استفاده از CMS آماده : پشتیبانی فعال سازنده، توسعه مستمر، بروز رسانی های متعدد، ابزارهای گوناگون، افزونه های جانبی و شاید مهمتر از همه، سهولت نصب و استفاده از آن است. بنابراین، تقریباً از بین 7-8 تا از 10 وب سایت جدید ایجاد شده توسط کاربران یکی از آن ها با CMS ایجاد می شود.
اکثر این سیستم های مدیریت محتوا متن باز (Open Source) و رایگان هستند و اجازه می دهند بسیاری از تغییرات یا طراحی های منحصر به فرد، از آماتور گرفته تا حرفه ای روی آن ها اجرا شود. یکی از مهم ترین نکات در مورد این سیستم ها این است که آنها (CMS های محبوب مانند وردپرس) با تغییرات و قوانین جدید گوگل سازگار بوده و هیچ مشکلی در سئو و امنیت وب سایت در این زمینه برایشان به وجود نمی آید.
با این حال، این سیستم ها و ابزارها به دلایل مختلفی از دیدگاه افراد حرفه ای دارای کمبودهایی هم هستند. برخی از این معایب شامل عدم دسترسی به برخی از اشیاء و محدود بودن CMS ها در برخی از زبان های کدنویسی است.

– سیستم مدیریت محتوای میزبانی شده (اختصاصی)

نوع دوم سیستم مدیریت محتوا، CMS اختصاصی است که از پایه توسط شخص یا تیم برنامه نویسی کدنویسی و اجرا میشود. به این نوع برنامه ها نرم افزار مستقل هم گفته می شود. اگرچه این نوع از CMS ها کمتر از CMS های آماده استفاده دارند، اما در بین سازمان های بزرگ محبوب هستند.
در این نوع سیستم نیز می توانید قسمت های مختلف را تغییر دهید. علاوه بر مزایای ذکر شده برای شرکت های خصوصی، معایبی نیز دارد. اطمینان از امنیت و بروز بودن این سیستم ها به عهده شماست و وظیفه ادغام آنها در پلتفرم خود با ایجاد فناوری های جدید وب پیچیده تر خواهد بود. با این حال، در CMS عمومی، این پیشرفت‌ ها مستقیماً توسط سازنده پیاده‌ سازی می ‌شوند.
طرح کسب و کار بزرگ، طرح بخش عمومی، طرح بانک، فروشگاه های بزرگ و بزرگ آنلاین و CMS با آن طراحی شده است. به طور کلی، یک سیستم مدیریت محتوای فارسی بسته به سطح کارایی و سطح بالای طراحی وب و طراحی CMS، هزینه راه اندازی برنامه بالاتری نسبت به یک سیستم سفارشی دارد.

مزایا سیستم مدیریت محتوای آماده

بیایید با نگاهی به لیست مزایا شروع کنیم:
1- صرفه‌جویی در هزینه‌ ها و زمان
همانطور که می دانیم اگر مهارت زیادی نداشته باشید کمتر از 10 دقیقه زمان می برد تا وردپرس را روی هاست بالا آورده و قالب را نصب کنید. حتی می توانید با راه اندازی سایتی در سیستم اختصاصی در چند ساعت با کد آن را طراحی کنید. این یکی از مهم ترین دلایلی است که باعث انتخاب سیستم های مدیریت محتوای رایگان شده و محبوبیت طراحی سایت اختصاصی را کاهش می دهد.در سئو رمز به طور کامل نصب وردپرس بر روی انواع سرورها را آموزش داده ایم.

2- مدیریت سریع و آسان
مهمترین ویژگی یک CMS قدرتمند مانند وردپرس این است که می توانید آن را به راحتی مدیریت کنید. در واقع افزودن یک مقاله جدید به یک سایت، شروع به نوشتن محتوا در آن و نصب افزونه های قدرتمند ، تنها نیاز به یک کلیک دارد.

3- ایجاد تغییرات آسان
به طور معمول، اگر یک وب سایت اختصاصی دارید، حتی برای یک تغییر کوچک باید با توسعه دهنده خود تماس بگیرید تا بتوانید مکان یک المان را در صفحه اصلی سایت تغییر دهید، اما در CMSهای آماده اینطور نیست. همچنین تغییر کاربری وب سایت اختصاصی نیز غیرممکن یا بسیار دشوار است، اما در تغییر ظاهر کاربری سایت وردپرسی، تنها نیازمند تغییر قالب و یا نصب افزونه دارید.

4- منابع آموزشی در دسترس
تصور کنید روزی در سایت شما مشکلاتی مانند تداخل در افزونه‌ ها، سفید شدن صفحه سایت و… به وجود آید. در این زمان شما برای رفع مشکل خود چه کاری انجام می دهید؟ حتماً مشکل را در گوگل جستجو کرده و با کمک آموزش از بین ده‌ها سایت، آن را برطرف می کنید.
حتی بسیاری از منابع آموزشی رایگان و پولی برای موارد دیگری مانند تغییر ظاهر، طراحی وب با CMS رایگان، کار با صفحه‌ ساز و موارد دیگر در دسترس هستند. اما در مورد وب سایت های اختصاصی، منابع آموزشی واقعاً به شما کمک نمی کند. زیرا آموزش کار با آنها به تجربه برنامه نویسی بستگی دارد.

5- وجود متخصصان زیاد
همیشه در هر زمینه ای تعداد کم متخصص باعث افزایش شدید دستمزد می شود. برای مثال در حال حاضر برنامه نویسان فریم ‌ورک لاراول در ایران بسیار اندک هستند. این امر منجر به افزایش شدید دستمزد آنها شد.اما در مورد وردپرس اینطور نیست، چون یادگیری کار با وردپرس کار چندان سختی نیست، دستمزد متخصصان طراحی سایت، تغییرات و … زیاد نیست و منطقی به نظر می رسد.

6- سازگاری با اصول سئو
سئو کاری است که انجام میدهید تا هنگام جستجوی یک کلمه کلیدی در موتور جستجو، مانند کلمه “خرید موبایل” ، در میان بسیاری از رقبا، سایت شما در اولین نتایج دیده شود.
یکی دیگر از مزایای مهم استفاده از CMS های معتبر این است که می توانید مطمئن باشید که سایت شما در هسته مرکزی مشکلی ندارد و مطمئناً مشکلی در سئو وجود ندارد.

معایب سیستم مدیریت محتوای آماده

اما در کنار مهم ترین مزایا، باید برخی از معایب را نیز بدانید. البته پس از مطالعه آنها همچنان می دانید که استفاده از CMS بسیار منطقی است.

– انعطاف کمتر برای برنامه ریزی ذهنی
در بالا گفتیم که انعطاف پذیری زیادی در سیستم های مدیریت محتوا وجود دارد. اما باید بدانید که اگر بخواهید یک وب سایت با جزئیات بسیار کوچک ایجاد کنید و نظر خود را در هر گوشه آن درج نمایید، CMS رایگان عملاً این قابلیت را ندارد! در واقع، شرکت هایی که نیاز به یک وب سایت کاملاً سفارشی با ویژگی های خاص دارند باید به برنامه نویسان مراجعه کنند و برای ایجاد وب سایت خود از آنها کمک بخواهند.

– کمبود منابع در زمان گسترش کسب و کار
ببینید، شرکت های بسیار بزرگ قبلاً وب سایت های خود را با استفاده از وردپرس ایجاد کرده اند. با این حال، این سیستم ها برای شرکت های بسیار بزرگ مناسب نیستند. برای مثال نمی توان با استفاده از CMS یک وب سایت با تمام امکانات و ترافیک روزانه مانند دیجی کالا ایجاد کرد. البته، متخصصان کسب و کار معمولاً توصیه می کنند برای کاهش هزینه ها همیشه با یک CMS شروع کنید و در صورت رشد و ارتقا نیاز، از درآمد حاصله برای ایجاد یک وب سایت سفارشی و خاص اقدام کنید.

امنیت در انواع سیستم مدیریت محتوا

– به روز رسانی سریع
هنگام استفاده از CMS، باید از به روز رسانی ها، به خصوص سیستم های محبوب آگاه باشید. توجه به این نکته مهم است که این به ‌روزرسانی‌ها اغلب آسیب ‌پذیری‌ های شناسایی شده قبلی را برطرف می‌ کنند. هکرهای مخرب سایت‌ها را برای آسیب‌ پذیری‌ ها اسکن می ‌کنند پس اطمینان حاصل کنید که به‌ روزرسانی‌ ها و افزونه‌ های سیستم به موقع انجام شده است.

– تهیه فایل پشتیبان ( بکاپ گیری)
قبل از هر گونه به روز رسانی هسته باید از وب سایت و پایگاه داده خود نسخه پشتیبان تهیه کنید. بسته به زمان به روز رسانی، برخی اوقات؛ مهم است که از تمام وب سایت و داده های خود به صورت روزانه یا هفتگی نسخه پشتیبان تهیه شود.زمانی را تصور کنید که به هر دلیلی نمی ‌توانید به وب ‌سایت خود دسترسی پیدا کنید یا اطلاعات وب‌ سایت حذف شده‌اند. پس شما با آخرین فایل ‌های پشتیبان بدون هیچ زحمتی و یا صرف زمان، می‌ توانید همه چیز را به حالت اولیه بازگردانید.

– انتخاب سیستم مدیریت محتوای مناسب و امن
هنگام انتخاب و نصب سیستم مدیریت محتوا، حتماً در اینترنت جستجو کرده و نظرات سایر کاربران را مطالعه کنید. سعی کنید مقالاتی را بخوانید که این CMS امنیتی را بررسی کرده اند تا مطمئن شوید که CMS ایمن است.

– خودداری از نصب هر پلاگین و قالب
در صورت امکان، افزونه ها را روی CMS خود نصب نکنید. هنگام نصب محصولات و افزونه ها حتماً نظرات کاربرانی که از این افزونه استفاده کرده اند را مطالعه کنید. بهتر است به گفته های مربوط به آن توجه بیشتری کنید.قالب و افزونه را از هر منبعی تهیه نکنید و تنها از منابع معتبر اقدام به تهیه افزونه و قالب بکنید.

– کنترل دسترسی ‌های کاربران
اگر سایر کاربران و هم تیمی هایتان نیاز به دسترسی به سیستم دارند، طبق دستورالعمل، برای آنها دسترسی مناسب را فراهم کنید.

– انتخاب رمزعبورهای قوی
برای دسترسی به وب سایت و میزبان آن به یک نام کاربری و رمز عبور نیاز دارید. مطمئن شوید رمز عبور شما قوی است و آن را با دیگران به اشتراک نگذارید. دستورالعمل های امنیتی رمز عبور را حتماً بخوانید. در صورت امکان از احراز هویت دو مرحله ای استفاده کنید. یکی از بهترین راه ها استفاده از مدیریت رمز عبور مانند LastPass است.

– بررسی وب ‌سایت با اسکنرهای امنیتی
از بخش فناوری اطلاعات شرکت یا کارشناسان امنیتی بخواهید که امنیت وب سایت شما را بررسی کنند یا از اسکنرها برای بررسی امنیت وب سایت خود استفاده کنید. گزارش را بخوانید و راهکارها را با دقت بشنوید و با مشورت کارشناسان امنیتی بهترین سیستم مدیریت محتوا را انتخاب کنید.

– اطمینان از امنیت سرور و پشتیبانی فضای وب ‌سایت
امنیت CMS نه تنها به سیستم و افزونه های آن، بلکه به سرور میزبان وب سایت نیز بستگی دارد. با گرفتن هاست از جای امن و جستجو در اینترنت و انواع نظرات کاربران از امنیت آن اطمینان حاصل کنید. مطمئن شوید که بر روی سرور گواهینامه SSL نصب شده است و وب سایت شما از پروتکل https استفاده می کند.

– ورود به سایت از طریق شبکه های امن
اگر از طریق شبکه های Wi-Fi عمومی به وب سایت یا میزبان خود متصل شوید، ممکن است اطلاعات ورود به سیستم شما به خطر بیفتد. همچنین باید مطمئن شوید که شبکه Wi-Fi در خانه یا محل کارتان ایمن است.

ویژگی های یک سی ام اس خوب

– داشبورد بصری
هسته هر CMS دارای یک داشبورد برای مدیر سایت است. همه سیستم های مدیریت محتوا باید نیازهای شما را هنگام مدیریت سایت برآورده کنند. این وظایف شامل مدیریت محتوا، نظارت بر فعالیت کاربر، تنظیم مدل ‌ها و افزونه ‌ها و بررسی و تحلیل عملکرد وب‌ سایت است.

– ابزار ویرایش قدرتمند
شما به یک ویرایشگر محتوای قدرتمند نیاز دارید تا مطمئن شوید که می توانید به راحتی انواع مختلف محتوا را ایجاد و منتشر کنید. محتوای شما می تواند پست های وبلاگ با طرح های شخصی یا صفحات فرود باشد.همچنین باید بتوانید پیش نمایش پست یا صفحه را قبل از انتشار مشاهده کنید.

– مدیریت اخبار جهت انتشار
مهم نیست که شرکت شما چقدر بزرگ یا کوچک باشد، ممکن است بیش از یک نفر مسئول انتشار محتوای وب سایت شما باشند، نویسنده ممکن است مسئول تهیه پیش نویس و ویرایشگر ممکن است مسئول بررسی این پیش نویس ها باشد. مسئولیت انتشار آنها بر عهده مدیر بخش است.به همین دلیل بررسی این محتواها بسیار مهم است. با اختصاص نقشه ها و سطوح دسترسی مختلف در CMS، می توانید گردش کار مورد نیاز برای ایجاد، بررسی و انتشار محتوا را ایجاد کنید.

– ابزارهای سئو داخلی
CMS خوب از ابزارهای پیشرفته سئو برای کمک به بهینه سازی محتوای سایت شما برای بهبود رتبه بندی گوگل استفاده می کند. ابتدا باید مطمئن شوید که خود پلتفرم سئو دوستانه است. در مرحله بعد، مطمئن شوید که نشانه گذاری HTML، مجوزهای SEO و عناصر مکان متناسب با نیازهای شما هستند. سپس مطمئن شوید که CMS شما ویژگی های پیشرفته SEO را ارائه می دهد.

– ادغام با رسانه‌ های اجتماعی
یکی از بهترین کارهایی که می توانید برای افزایش ترافیک ارگانیک سایت خود انجام دهید استفاده از رسانه های اجتماعی است. برای استفاده از رسانه های اجتماعی، CMS باید بتواند با آنها یکپارچه شود. با توجه به استفاده روزافزون از شبکه های اجتماعی، میتوان از بهترین سیستم ها برای انتشار پست های سایت در شبکه های اجتماعی استفاده کرد.

– امنیت
افزایش امنیت وب سایت فقط حفاظت از اطلاعات شما نیست، همچنین از مشتریان و اعتبار برند شما محافظت می کند. هنگام ارزیابی سیستم های مختلف مدیریت محتوا، اجزای داخلی این پلتفرم و اینکه آیا آنها به اندازه کافی برای مطابقت با استانداردهای امنیتی تیم شما خوب هستند را در نظر بگیرید.

آیا سی ام اس روی سئو تاثیر گذاره؟

قبل از اینکه درباره تاثیر CMS بر سئو بحث کنم، اجازه دهید بحث خود را در مورد مسائل کوچک و بزرگ شروع کنم:

اکثر سئوکاران شامل محتوای خوب و بهینه سازی هستند. استفاده از CMS می تواند محتوای جدید و هیجان انگیزی ایجاد کند. بنابراین، CMS می تواند سئو سایت تجاری شما را افزایش دهد. اما واقعیت این است: نه لزوماً.

کارشناسان و تکنسین ها معتقدند که خود CMS گاهی مشکلاتی را برای سئو سایت ایجاد می کند که باید به آن توجه کرد. در واقع، پیاده سازی CMS می تواند برای سئو خوب و بد باشد، زیرا بسیاری از CMS ها برای بازاریابی موتورهای جستجو طراحی نشده اند.

معرفی 5 سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده

امروزه بسیاری از خدمات CMS رایگان یا اشتراکی موجود است که می توان از آنها برای اهداف شخصی یا سازمانی استفاده کرد. در زیر به معرفی برخی از این سرویس دهندگان می پردازیم.

1- وردپرس محبوب ترین سیستم مدیریت محتوا است.

به جرات می توان گفت که وردپرس یکی از محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا است. جالب اینجاست که 60 میلیون سایت معروف دنیا با استفاده از این سیستم طراحی شده است. وردپرس اولین سیستمی بود که تجارت وبلاگ نویسی خود را راه اندازی و گسترش داد و امروزه به عنوان محبوب ترین CMS شناخته می شود. ویژگی های قابل توجه این سیستم عبارتند از:

  • حجم کم
  • رایگان
  • نصب بسیار سریع
  • دارای بسیاری از افزونه های مفید
  • سازگاری با موتورهای جستجو
  • آسان برای استفاده

همنچنین در مقاله دیگری به طور دقیق و کامل آموزش نصب وردپرس را آماده کرده ایم، پیشنهاد میکنم سری به آن بزنید.

2- جوملا (Joomla)

CMS جوملا در سال 2001 معرفی شد. این سیستم معمولاً برای وب سایت های متمرکز بر محتوا و همچنین وب سایت های تجاری بزرگ استفاده می شود. برخی از ویژگی های جوملا

  • رایگان
  • سرعت بالا در نصب و راه اندازی
  • دارای بیش از 6000 افزونه
  • یکی از معایب این سیستم مدیریت داشتن رابط پیچیده که کار کردن آن را برای تازه کارها سخت می کند.

3- دروپال (Drupal)

دروپال کاربران کمتری نسبت به رقبای خود دارد، اما توانسته توجه استایلیست های حرفه ای را به خود جلب کند. دلیل استفاده طراحان حرفه ای از این سیستم، تعداد کم قالب های آماده است. به همین دلیل استفاده از آن نیاز به مهارت و تخصص کافی دارد. این سیستم معمولاً برای طراحی پورتال خبری، سایت های دانلود و غیره استفاده می شود. از مهمترین ویژگی های مثبت این سیستم مدیریت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرعت بهینه
  • خاصیت ارتجاعی غیر طبیعی
  • امنیت بالا
  • پشتیبانی قوی

علاوه بر مثال های ذکر شده، چندین سیستم مدیریت محتوا مانند: PHP nuke، Magento، PrestaShop و که می توانید به صورت رایگان استفاده کنید یا به اشتراک بگذارید وجود دارد.

4- مجنتو (Magento)

سیستم محبوب و مخصوص فروشگاه اینترنتی

Magento یک سیستم مدیریت محتوا با یک برنامه تجاری است. این سیستم اغلب در تجارت الکترونیک استفاده می شود و یکپارچه سازی و نصب آن بسیار دشوار است. امروزه مجنتو توسط تعداد بسیار کمی از مشاغل و صاحبان مشاغل استفاده می شود. از آنجایی که برای استفاده از آن نیازی به دانش برنامه نویسی نیست، هنگام کار با آن باید به خوبی به محیطش آشنا باشید.

5- پرستاشاپ

اگر از دسته افرادی هستید که می خواهند محصولات خود را در فضای مجازی بفروشند، بهتر است هر چه زودتر پرستاشاپ را یاد بگیرید. با استفاده از این سایت ساز این امکان وجود دارد که تمامی محصولات را با شکل و شمایل آنها در صفحه نمایش دهید تا مردم آن ها را ببینند و مردم با آگاهی از محصولات خرید کنند و سود قابل توجهی نصیب شما شود. البته استفاده از سیستم های مدیریتی مانند پرستاشاپ هزینه ساخت سایت شما را کاهش می دهد.

این سیستم مدیریتی به افراد این امکان را می دهد که محصولی مناسب برای کالا و خدمات خود را در وب سایت شان بفروشند. در واقع تخمین زده می شود که با پرستاشاپ، سایت ساز، حدود 260000 فروشگاه ایجاد شده است که هر کدام از دیگری کاربردی تر هستند.

Prestashop با استفاده از PHP توسعه و برنامه ریزی شده است و اطلاعات وب سایت را با استفاده از پایگاه داده MySQL ذخیره می کند. پس از نصب و اجرای پرستاشاپ بر روی رایانه های اصلی خود و انجام مراحل اولیه، می توانید یک وب سایت ایجاد کنید و فروشگاه اینترنتی با کیفیت مورد نظر خود را داشته باشید. استفاده از قالب برای این سیستم مدیریت محتوا مهم است. فضای فروشگاه را می توان با استفاده از ماژول های موجود در پرستاشاپ توسعه داد.

سخن آخر

در نهایت اگر می خواهید طراحی سایت با وردپرس یا سایر CMS های رایگان را یاد بگیرید، خود را به آموزش تئوری محدود نکنید، همین حالا به مرحله عملی بروید!

به عنوان مثال، می توانید بلافاصله بدون نیاز به خرید هاست و دامنه در رایانه خود، ایجاد یک صفحه آزمایشی را شروع کنید! برای دریافت آموزش های رایگانی که شما را در این مسیر راهنمایی می کند، فقط کافیست مقالات و آموزش های سئورمز را پیگیری کنید.