یکی از مهم‌ترین سوالاتی که از طراحان وب سایت پرسیده می‌شود این است که هاست چیست؟ به عنوان فردی که در حوزه طراحی سایت فعالیت دارید، سئوکار هستید یا برای پیشبرد اهداف خود وب سایتی را راه اندازی کرده‌اید، انتظار می‌رود بتوانید تعریفی ساده برای واژه هاست یا هاستینگ ارائه دهید.انتظار می‌رود افراد پس از مطالعه کامل این متن با معنی هاست و ویژگی‌های یک هاستینگ خوب آشنایی کامل داشته باشند.

هاست چیست؟

هنگامی که وب سایتی راه اندازی می‌شود، فایل‌ها و اطلاعاتی با اهدافی از قبل پیش بینی شده بر روی هاست وب بارگذاری می‌شود.اگر بخواهیم معنی هاست را به زبان ساده بیان کنیم، می‌توانیم بگوییم فضا ذخیره سازی فایل‌ها و دیگر اطلاعاتی که نیاز است در یک وب سایت ذخیره شود، هاست نام دارد.

برای راه اندازی سایت به جز هاست دیگه چی نیاز است؟

شاید با خود فکر کنید همین که فضایی برای ذخیره سازی اطلاعاتتان به صورت کامل داشته باشید، کار تمام شده است. اما دست نگه دارید. وب سایت شما برای راه اندازی به قسمت‌های دیگری نیز نیازمند است.اگر چه هاست یک وب سایت مهم‌ترین قسمت آن می‌باشد. اما سایت طراحی شده بایستی دارای یک دامنه مناسب ، یک بخش مدیریتی و همچنین نامی زیبا که به آن هویت بخشد و موجب تمایز آن گردد باشد.

سرور چه فرقی با هاست داره؟

ارتباط نزدیک هاست و سرور باعث می‌شود تا برخی بخواهند از تفاوت‌های مابین این دو اطلاع یابند.اشتباهات برخی از طراحان سایت تازه کار باعث شده است تا تعاریفی متمایز و گاه غلط برای سرور در نظر گرفته شود.سرور ، کامپیوتری است دائماً فعال که به صورت شبانه روز و ۲۴ ساعته به ارائه خدمات می‌پردازد. هاست بخشی از سرور محسوب می‌شود که امکان نصب و ارائه خدمات به چندین وب سایت را دارا می‌باشد.به بیان دیگر می‌توان گفت هاست جز کوچکی از کامپیوتری وسیع و گسترده‌ به نام سرور می‌باشد؛ که با نگهداری چندین وب سایت درون خود امکان ذخیره سازی اطلاعات را برای سایت‌ها فراهم کرده است.
هنگامی که تعداد ورودی و حجم اطلاعات وب سایت‌های متصل به هاست از حد مجاز بالاتر می‌رود، دارندگان وب سایت با رفتن به هاست‌هایی که سایت‌های کمتری را خدمت رسانی می‌کنند، باعث ارتقا هاست خود می‌شوند.توجه داشته باشید که هر سرور ممکن است چند صد هاست را دارا باشد که هر کدام از این هاست‌ها خود چندین وب سایت را در خود جای داده‌اند.

انواع هاست

پس از آشنایی با مفاهیم و تفاوت‌های هاست و سرور حال زمان آن است که با انواع هاست آشنا شویم.
اطلاع داشتن از انواع هاست می‌تواند در هنگام طراحی و ساخت یک وب سایت کمک شایانی به شما کند.

لوکال هاست

شما با در اختیار داشتن چندین نرم افزار و کمی دانش فنی مرتبط با طراحی سایت، می‌توانید به راحتی یک لوکال هاست بر روی کامپیوتر شخصی خود ایجاد کنید.
لوکال هاست به معنی برقراری ارتباط با کامپیوتر شخصی خودتان است. در واقع شما از طریق برقراری ارتباط با ای پی آدرس 127.0.0.1 می‌توانید کامپیوتر خود را به یک سرور تبدیل کنید.
اگر چه لوکال‌ هاست‌ها هزینه ای ندارند. اما زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند که نیازی به نمایش وب سایت شما به دیگران نباشد. به عبارت دیگر لوکال هاست زمانی استفاده می‌شود که فرد بخواهد تنها خودش سایتی را که ساخته است، مشاهده کند.

هاست اشتراکی

هاست‌های اشتراکی یکی از پرطرفدارترین هاست‌های مورد استقبال طراحان سایت است. قیمت دریافتی در قبال فروش این دسته هاست‌ها تقریبا 25 تا 35 درصد کمتر از سایر هاست‌های موجود است.در واقع شرکت‌های هاستینگ ارائه دهنده هاست‌های اشتراکی حجم و منابع مشخصی را برای هر وب سایت درنظر می‌گیرد.بسیاری از وب سایت‌های پایه گذاری شده در اینترنت از هاست‌های اشتراکی برای ارائه خدمات بهره برده‌اند. اگر قصد راه اندازی یک کسب و کار کوچک یا متوسط اینترنتی را دارید، هاست‌های اشتراکی می‌تواند گزینه مناسبی برای وبسایت شما باشد.

هاست اختصاصی

سرورهای اختصاصی تنها به یک هاست خدمت رسانی می‌کنند. بنابراین قطعاً کیفیت خدمات ارائه شده افزایش می‌یابد.اگر چه هاست‌های اختصاصی هزینه بسیار بالایی دارند اما پشتیبان گیری ۲۴ ساعته باعث می‌شود تا سایت‌های تجاری و پربازدید ترجیح دهند به جای خرید هاست اشتراکی از آن‌ها استفاده کنند.
از آنجایی که این دسته هاست‌ها به صورت اختصاصی فعالیت می‌کنند نیاز است تا مصرف کننده اطلاعات مناسبی در رابطه با مسائل سخت افزاری و همچنین برنامه ریزی وب سایت داشته باشد.
اگر سرور ارائه دهنده خدمات چندین هاست را به صورت اختصاصی خدمات رسانی کند، گفته می‌شود هاست نیمه اختصاصی است. این دسته هاست‌ها تفاوت بسیار زیادی با هاست‌های اشتراکی از لحاظ مسائل فنی ندارند. هر کدام فضا مشخصی از سرور را به خود اختصاص داده‌اند و از آن حد مجاز تجاوز نمی‌کنند.

هاست ابری

هاست ابری یا فضا میزبانی ابری امکان استفاده از چندین شبکه یا سرور را به صورت همزمان برای شما فراهم خواهد کرد.سرعت بارگذاری بالا هاست ابری که در اثر کپی شدن نسخه‌ای واحد از وب سایت شما بر روی هاست‌های متنوع در لوکیشن‌های متفاوت شکل می‌گیرد؛ از مهم‌ترین دلایل محبوبیت این دسته هاست‌ها می‌باشد.از آنجایی که هاست‌های ابری به طور همزمان توسط چندین سرور پشتیبانی می‌شوند، امنیت بیشتری در برابر حملات Ddos برقرار خواهد بود.

هاست ابری چیست

 

هاست وردپرس

هاست وردپرس به طور اختصاصی برای میزبانی وب سایت‌های وردپرسی طراحی شده است. بنابراین دارای تنظیمات مختص وردپرس و قدرتی بالا می‌‌باشد.وب سایت‌های وردپرسی را می‌توان هم از طریق سرورهای ویندوزی و هم لینوکسی پشتیبانی کرد.استفاده زیاد آن از سرور باعث می‌شود تا نیاز به هاستی داشته باشد که دارای سیستم و نرم افزارهایی با قدرت‌ بسیار بالا برای فعالیت باشد.
شرکت‌هایی که به ارائه خدمات مربوط به هاستینگ مشغول هستند، هاست‌هایی را طراحی کرده‌اند که نسبت به هاست‌های اشتراکی قیمت بالاتری را به خود اختصاص می‌دهند. و در بیان هاست وردپرسی نام می‌گیرند.

هاست ایران

اگر مرکز داده یا به عبارتی مجموعه سرورهایی که خدمات ارتباطی ارائه می‌دهند در ایران واقع شده باشند، هاست مربوطه را هاست ایران می‌نامند.
هاست‌های ایرانی نسبت به هاست‌هایی که مرکز داده آن‌ها خارجی است، سرعت بالاتر و هزینه کمتری دارند. همچنین در زمان تحریم نیز هیچ اختلالی در عملکرد آن‌ها رخ نمی‌دهد.

ویژگی های یک هاست خوب

قبل از اینکه نسبت به خریداری هاست اقدام کنید، باید بدانید ویژگی‌های یک هاست خوب چیست؟ یا به عبارتی چه ویژگی‌هایی باعث شده است که یک هاست خوب به نظر رسد؟ برخی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که باعث ارزش یافتن یک هاست می‌شوند به شرح زیر هستند:

✔ آپتایم بالا

آپتایم بالا یا به عبارت ساده‌تر در دسترس بودن ۲۴ ساعته وب سایت از مهم‌ترین ویژگی‌های یک هاستینگ خوب است. در واقع هاست شما باید این توانایی را داشته باشد که وبسایت را به صورت دائم پشتیبانی کند. و مانع از دسترس خارج شدن آن شود.اهمیت این ویژگی در وب سایت‌های فروشگاهی بیشتر مشخص است.

✔ پشتیبانی سریع

هاست خریداری شده بایستی دارای پشتیبانی سریع باشد تا بتوان آن را هاست با ارزش یا خوب نامید. پشتیبانی سریع هاست شامل تمامی اقداماتی است که در جهت رفع مشکلات احتمالی سرور، تهیه بک آپ، عیب یابی و مدیریت وب سایت و … صورت می‌گیرد.

✔ پهنای باند بالا

پهنای باند هاست شما به طور مستقیم بر روی سرعت بارگذاری صفحات وب سایت شما تاثیر می‌گذارد. از آنجایی که سرعت یک وب سایت می‌تواند تاثیر زیاد در افزایش ترافیک و همچنین رتبه یک وب سایت داشته باشد، یک هاست خوب باید دارای پهنای باند بالا برای دستیابی به این هدف باشد.

✔ حجم مناسب

فضا هاست مکانی است برای ذخیره و ارائه اطلاعات ذخیره شده بر روی وب سایت شما. در واقع می‌توان گفت تمامی محتواهای شما در فضا هاست ذخیره شده و در موارد نیاز در اختیار کاربران قرار می‌گیرد.بسته به اینکه قصد دارید چه نوع وب سایتی راه اندازی کنید، حجم متفاوتی برای هاست شما در نظر گرفته می‌شود.به طور معمول می‌توانید در ابتدا کار با حجم ۵۰۰ مگابایت تا ۱ گیگ فعالیت خود را آغاز کنید. در ادامه کار اگر نیاز به فضا بیشتری پیدا شد، حجم را ارتقا دهید.

✔ کنترل پنل بروز

هاست‌های خوب امکان مدیریت رخدادهای احتمالی که در فضا هاست شکل می‌گیرد را فراهم می‌کند. در واقع شما می‌توانید از طریق نرم افزار کنترل پنل بروز به ایجاد تغییرات در صفحه، ارسال فایل‌های مورد نیاز و دیگر تغییرات بپردازید.

✔ بکاپ گیری منظم

هاستینگ خوب شما باید به صورت منظم و دوره‌ای عمل بکاپ گیری یا تهیه نسخه پشتیبان را انجام دهد تا در صورت نیاز بتوان از آن استفاده کرد.هاست‌هایی که بکاپ گیری بیشتر و منظم‌تری دارند معمولا هزینه بیشتری را نیز به خود اختصاص می‌دهند.

✔ اجازه افزودن دامنه

هاستینگ‌هایی که اجازه افزودن دامنه یا به عبارتی امکان راه اندازی وب سایت‌های جدید مجزا از وب سایت اصلی را فراهم کرده‌اند، معمولا طرفداران بیشتری را به خود اختصاص می‌دهند.
این دسته هاست‌ها اگرچه کمی گران‌تر از سایرین هستند اما نیاز شما به خرید هاست‌های دیگر در هنگام راه اندازی وب سایت‌های دیگر را رفع خواهند کرد.

✔ اجازه دسترسی به دیتابیس

دیتابیس دقیقا فضایی است که تمامی اطلاعات داده‌ها را در خود ذخیره می‌کند. هاست‌های خوب این امکان را برای شما فراهم کرده است تا بتوانید به راحتی به دیتابیس دسترسی داشته باشید.

✔ امنیت هاست

چنانچه فضا میزبانی شما از امنیت بالایی برخوردار نباشد امکان شکست کسب و کار اینترنتی شما و همچنین رخ دادن اتفاقاتی سو استفاده گرانه فراهم است.به همین دلیل است که متخصصان توصیه می‌کنند در هنگام خریداری هاست به امنیت فضا میزبانی ارائه شده توجه کنید. تا بتوانید از رخ دادن اتفاقات تلخ احتمالی جلوگیری کنید.

هاست ویندوز چیست؟

تا اینجا در رابطه با انواع هاست و ویژگی‌های هاستینگ خوب سخن گفتیم. حال نوبت بررسی هاست ویندوز و هاست لینوکس است.

به طور کلی می‌توانیم هاست‌ها را به دو دسته ویندوزی و لینوکسی تقسیم بندی کنیم. هاست‌های ویندوزی به فضا میزبانی اطلاق می‌شود که برای ارائه خدمات مربوطه از سیستم عاملی ویندوزی بهره برده است. این دسته هاست‌ها نسبت به هاست‌های لینوکسی از هزینه بسیار بالاتری برخوردار هستند. و معمولا برای وب سایت‌های قدیمی و کسب و کارهای بسیار بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هاست لینوکس چیست؟

قریب به هشتاد درصد وب سایت‌های فعال در دنیا اینترنت از هاست لینوکسی بهره می‌برند. این هاست‌ها که متداول‌ترین هاست‌های موجود در بازار هستند به دلیل بهره گیری از سیستم عامل لینوکسی با این نام شناخته می‌شوند. و معمولا نسبت به هاست‌های ویندوزی از هزینه بسیار کمتری برخوردار هستند.

هاست ویندوز بخریم یا هاست لینوکس؟

بسته به اینکه هدف شما از راه اندازی وب سایت چیست؟ و قرار است چه خدماتی ارائه دهید هاست مخصوصی مورد استفاده قرار می‌گیرد. هاست‌های لینوکسی از امنیت بالاتری نسبت به هاست‌های ویندوزی برخوردار هستند. بنابراین طبیعی است اگر در هنگام راه اندازی سایت‌های وردپرسی به خصوص سایت‌های فروشگاهی از هاست‌های لینوکسی بهره برده شود. این هاست‌ها همچنین رایگان هستند. بنابراین می‌توان گفت هاست‌های لینوکسی در مقایسه با هاست ویندوزی گزینه بهتری است.

دقت داشته باشید این به معنی عدم استفاده از هاست‌های ویندوزی نیست. چرا که در هنگام طراحی سایت‌هایی با زبان ASP.NET هاست‌های ویندوزی گزینه بهتری می‌باشند.

هاست دایرکت ادمین چیست؟

هاست یا پنل دایرکت ادمین یکی از محبوب‌ترین پنل‌های لینوکسی موجود در بازار است. که به دلیل دارا بودن هزینه بسیار کم، امنیت و همچنین سرعت بالا، مدیریت آسان، تهیه و همچنین بازگردانی نسخه‌های پشتیبان وب سایت، و آمارگیری دقیق توانسته است بسیار مورد توجه قرار گیرد.

هاست سی پنل چیست؟

یکی دیگر از پنل‌های محبوب لینوکسی هاست، پنل سی پنل می‌باشد. این پنل اگر چه نسبت به دایرکت ادمین از هزینه بالاتری برخوردار است. اما به دلیل مدیریت تمامی خدمات در مکانی واحد یکی از استانداردترین کنترل پنل‌های موجود در بازار هاست‌ها شناخته می‌شود.

منظور از هاست ایران یا خارج چیست؟

همان گونه که در ابتدا مقاله نیز اشاره کردیم چنانچه مجموعه‌ای که به ارائه سرورها می‌پردازد درون ایران باشد، هاست را هاست ایران می‌نامیم. حال اگر این مجموعه در خارج از کشور باشد، هاست مربوطه هاست خارج نام می‌گیرد.

هاست خارجی بهتر است یا هاست ایرانی؟

اگر چه تا چندین سال پیش هاست‌های خارجی نسبت به هاست‌های ایرانی طرفداران بیشتری داشتند. اما امروزه این موضوع کاملا برعکس است. چرا که هاست‌های ایرانی توانسته‌اند در مسیر پیشرفت از هاست‌های خارجی جلو بزنند و جایگزین آن‌ها شوند. در هنگام استفاده از هاست ایرانی شما از سرعت بالا وب سایت‌تان رضایت خواهید داشت و همچنین دیگر هیچ نگرانی از بابت تغییرات ناشی از تحریم‌ها نخواهید داشت.

جمع بندی

از آنجایی که خرید یک هاست مناسب می‌تواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم در پیشبرد اهداف وب سایت‌تان تاثیر داشته باشد، لازم است تا توجه بسیاری در هنگام خرید هاست به کار گرفته شده است. اگر تجربه چندانی در این زمینه ندارید، مشورت با متخصصان و افراد با تجربه حوزه طراحی وب سایت می‌تواند در هنگام خرید هاست بسیار موثر باشد.